Vanja Pirc

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Kultura

Predsednik v muzeju

Koledar Boruta Krajnca v Münchnu

December – Frizer

December – Frizer
© Cikel Politika, koledar, Borut Krajnc

Borut Pahor je pred tremi leti, ko se je potegoval za položaj predsednika, sodržavljane skušal prepričati tudi tako, da je bil mesar, frizer, avtomehanik, komunalec ... in njegove dogodivščine so spremljali fotografi. Mladinin fotoreporter Borut Krajnc je v teh dogodkih zaznal potencial za umetniški projekt. Povezal se je z umetniško pobudo Made in China, ki skuša umetnost prek poceni umetnin, ustvarjenih v večji nakladi, približati širokim množicam, in konec leta 2014 je nastal koledar s fotografijami, na katerih predsednik dela.

Projekt Politika je postal hit. Krajnc je fotografsko razstavo najprej pripravil v Ljubljani, nato pa še v Beogradu, pobuda Made in China je koledar predstavila na umetnostnem sejmu v Budimpešti, od torka pa je projekt na ogled na festivalu dokumentarne fotografije Fotodoks v Münchnu. Najdemo ga na razstavi Past is Now (Preteklost je zdaj) v Münchenskem mestnem muzeju, na katero so organizatorji povabili fotografe z območja nekdanje Jugoslavije in iz Nemčije, ob katerih delih je mogoče razmišljati o 20. obletnici daytonskega sporazuma in tudi o 25. obletnici združitve Nemčij, predvsem pa o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Kot pravi kustosinja Sophia Greiff, so prečesali nekdanje jugoslovanske republike, v Sloveniji pa so se vsebinsko najbolj ujeli s Krajncem in poleg njega še z Jako Babnikom, ki je v fotografskem projektu Jebodrom subtilno popisal kotičke v naravi, ki slovijo kot slovenski »fukplaci«. Razstava Past is Now bo odprta do januarja, potem se ji obetajo gostovanja po nekdanjih bratskih republikah. Na ogled bo tudi v Sloveniji. Še prej pa bo Borutov koledar, ki je bil že dvakrat razprodan, doživel nov ponatis.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.