Damjana Kolar

 |  Kultura

Pretresljiva drama o temeljnem etičnem vprašanju

© Boris B. Voglar

V Prešernovem gledališču Kranj bodo v soboto, 14. novembra ob 19.30 premierno uprizorili dramo Vinka Möderndorferja Mali nočni kvartet, ki je bila leta 2014 nominirana za Grumovo nagrado. Pretresljiva in obenem zelo aktualna zgodba sooči dva para staršev različnih socialnih statusov in nacionalnosti z etično dilemo darovanja organov.

Vinko Möderndorfer je v zadnjih letih v kranjskem gledališču režiral kar nekaj svojih dram: dramo za mladino (in seveda tudi za odrasle) na temo nasilja med mladimi Jaz, Batman, Limonado Slovenico ter predstavo Lep dan za umret, ki je kot najboljša uprizoritev v celoti na 40. tednu slovenske drame leta 2010 prejela Šeligovo nagrado. Je eden najbolj plodovitih avtorjev, saj poleg dram piše tudi romane in poezijo, režira pa tudi v operi in na filmu. Za svoje delo je prejel vrsto prestižnih nagrad na vseh področjih svojega ustvarjanja, med drugim tudi dve Grumovi nagradi, in sicer leta 2012 za besedilo Vaje iz tesnobe in leta 2014 za Evropo.

V drami Mali nočni kvartet se dotakne ene izmed najbolj etično občutljivih in delikatnih tem nasploh, saj postavi dva para staršev pred tako rekoč nerešljivo dilemo odločitve: kako se odločati o življenju in smrti svojih otrok? Hkrati pa razpira tudi temeljno dilemo današnjega sveta: ali je mogoče z denarjem kupiti vse, tudi srce za svojega otroka? Zaradi izvirnosti in pretresljivosti tematike ter izvrstnih dialogov se je žirija za Grumovo nagrado leta 2014 odločila uvrstiti besedilo med nominirance in je v svoji utemeljitvi nominacije zapisala: "Mali nočni kvartet je presenetljivo napeta in globoko pretresljiva igra. Dogajanje v njej se stopnjuje od absurdno obarvanega nenavadnega nočnega obiska do razkritja velike človeške tragedije in izteka v katarzično intoniran, vsebinsko odprt konec. Srečanje dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega, razkriva številne paradokse današnje družbe. Na eni strani so ljudje, ki v zaostreni ekonomski situaciji postopoma izgubljajo tako materialno varnost kot dostojanstvo, na drugi strani pa so tisti, ki so se v enaki situaciji znašli, jo s pridom izkoristili, si pridobili bogastvo in z njim tudi moč. V nesreči sta moč in denar relativna, saj nekaterih stvari preprosto ni mogoče kupiti."

"Pri pisanju drame sem se spomnil na Mozartovo Malo nočno muziko, ki je samo na videz lahkotna, vsaj jaz jo doživljam tako, in tako se je rodil naslov Mali nočni kvartet, ki najbolje predstavlja vzdušje igre, izmenjavanje stališč, preigravanje vseh čustvenih možnosti, od jeze, ogorčenosti, moledovanja, togote, pretresenosti, pa vse do sprijaznjenosti … Igra je postala skoraj glasbena forma, kjer nastopajo štirje različni značaji (instrumenti) in vsak predstavlja svoje stališče (melodijo). Dialog med njimi stališča značajsko prepleta in ko se izčrpajo vse kombinacije, se zgodba (skladba) pripelje do zaključka in rešitve," je zapisal avtor in režiser.

V predstavi nastopajo Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Vesna Slapar in Miha Rodman. Za dramaturgijo je poskrbel Blaž Lukan, za scenografijo Branko Hojnik, za kostumografijo Alan Hranitelj, za glasbo Bojan Jurjevčič-Jurki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.