Nataša Kramberger

 |  Mladina 46  |  Kultura

Umetnost v Havani

V kubanski prestolnici so po petih desetletjih dočakali prvo praizvedbo kakšne izvirne kubanske opere in posvetili so jo vznemirljivemu in megalomanskemu arhitekturnemu projektu, ki ga je Fidel Castro načrtoval takoj po revoluciji. Žal fantastičnega kompleksa petih umetniških akademij zaradi političnega dogajanja niso nikdar končali.

Leto 1961: Fidel Castro in Che Guevara na igrišču, kjer so golf dotlej igrali le petični Američani. Menda se je takrat rodila ideja o kompleksu petih umetniških akademij.

Leto 1961: Fidel Castro in Che Guevara na igrišču, kjer so golf dotlej igrali le petični Američani. Menda se je takrat rodila ideja o kompleksu petih umetniških akademij.
© Alberto Korda

Au. Ne slišimo več lastnih misli in ne vemo, kam so izginile naše okončine. V zvočnikih pompozni reggaeton. Avtobus zabasan. Hitrost neopisljiva. Tunda-tunda, od centra proti plaži. Drug ob drugega smo stisnjeni, drug na drugega, bohotne riti, mehke noge in rumovi zadahi. Ah, Havana. Po tednih intenzivnega kubanskega vzhoda smo znova v prestolnici, kjer strastno računamo na javni promet, točen kot urica in poceni kot kapljica kave. Zabasanost in muzika sta samo dva pozitivna stranska učinka. Sploh pa. »Umetnost tretjega sveta: med idejo in izkušnjo.« Oglasni plakat za 12. mednarodni bienale likovne umetnosti v Havani, ki se je konec maja naselil na otoku, jasno razlaga, da na svetu, pa tudi na Kubi, ni enega tretjega sveta. Več jih je. Eden, recimo, je v Havani, drugi, malo bolj tretji, je v doktrinarnostih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.