Damjana Kolar

 |  Kultura

Štiri razstave na temo migracij

© Manca Juvan

V Slovenskem etnografskem muzeju so do 17. januarja 2016 na ogled štiri tematske razstave na katerih dajejo glas in prostor ljudem, ki so sami tako ali drugače vključeni v migracije. Razstave Podobe enakosti, Migracije–Ljubezen–Izginjajoči–Dobrodošel si, Migracije in mladi ter Projekt Čakajoči so pripravili: Zavod APIS, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (Oddelek za kiparstvo) ter Muzej premoderne umetnosti.

"Podobe enakosti" prikazujejo fotozgodbe, ki so jih ustvarile v Sloveniji živeče migrantke in Rominje iz Gruzije, Ukrajine, Rusije, Srbije in Nemčije. V zgodbah so predstavljene njihove izkušnje z migracijo in z izzivi novega življenja, ki so si ga ustvarile v Slovenji, nastale pa so v okviru usposabljanja, namenjenega krepitvi vloge in moči migrantskih in romskih žensk. Avtorice je vodila fotografinja Manca Juvan, za strokovno podporo je poskrbela dr. Mirjam Milharčič Hladnik, za zasnovo in vodenje projekta pa je poskrbela Romana Zajec iz Zavoda APIS.

Transmedijska razstava "Migracije–Ljubezen–Izginjajoči–Dobrodošel si" raziskuje razloge za migracije Slovencev v tujino, kot tudi tujih državljanov v Slovenijo. Razstava, na kateri se predstavljajo fotografi Manca Juvan, DK in Fernanda Prado Verčič, ima družbeno angažirano komponento, saj preko umetnosti nagovarja gledalca k razmišljanju o tem, da je univerzalna človeškost pred kulturno različnostjo. Skozi umetnost razstava vzpostavlja most med “nami” in “njimi” ter ga poskuša preiti. Preko umetniškega izraza tako raziskujejo in vzpostavljajo prostor za afirmativno percepcijo migracij in migrantov. Razstavo dopolnjujejo video vsebine, dostopne na pametnih mobilnih telefonih preko tehnologije NFC in na spletni strani projekta

Razstavo "Migracije in mladi" so pripravili na dijaki 4. letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (Manca Borštnar, Andraž Fijavž Bačovnik, Nina Kranjc, Tin Meštrovič Silvaši, Kristina Žetko) pod mentorskim vodstvom Mance Juvan. Fotografske serije dopolnjujejo razstavi Migracije in Podobe enakosti, saj dijaki tematsko obravnavajo izkušnje mladih migrantov, na kar omenjeni razstavni seriji nista posebej osredotočeni. Po besedah Juvanove "gre za lepo priložnost, kako v trenutno zelo aktualno zgodbo vpeljati mlade, jih angažirati pri raziskovanju migracijskega vprašanja ter jim ponuditi možnost za deljenje izkušnje. Prav iz tega stališča se zdi tako pri obravnavanju migrantske tematike kot tudi pri deljenju informacij in ozaveščanju širše javnosti, zelo pomembna vključitev mladih, ki jih omenjene serije tudi bolj neposredno nagovarjajo."

Projekt "Čakajoči" (prostorska postavitev v javnem prostoru) so leta 2010 pripravili študenti 4. letnika kiparstva (Katja Bogataj, Polona Černe, Pavel Ekrias, Neža Jurman, Ana Kerin, Miha Makovec, Barbara Pintar in Lan Seušek) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom Alena Ožbolta v sodelovanju z Informacijsko pisarno EU parlamenta v Sloveniji. "Je ulica, mestna ulica, torej zunaj, zunanji prostor in prehod od zunaj prek meje, vrat, vhoda do znotraj, notranjega dela hiše, do atrija. Gre za označitev meje, zidu. Omejevanje prehoda. Meje seveda niso le v glavah ljudi, so tudi konkretne, fizične in birokratske; meje so tudi iz papirja, pečatov, dovolilnic, ne le betonske ali železne," pravi Alen Ožbolt.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.