Damjana Kolar

 |  Kultura

Preplet gledališke igre, plesa, vizualij in glasbe

© Miha Fras

Po premieri v APT Novo mesto bo danes, 16. decembra ob 18.00 in 20.30 v Centru kulture Španski borci sledila še ljubljanska premiera predstave Veter, pesek in zvezde. Nova plesno-gledališka predstava v režiji in koreografiji Iztoka Kovača je preplet gledališke igre, plesa, bogatih vizualij in avtorske glasbe. Gre za izbrane misli iz avtobiografije pilota Antoina de Saint-Exupéryja v priredbi Stojana Pelka.

Francoski pisatelj in pilot Antoine de Saint-Exupéry, ki ga najbolj poznamo po Malem princu, je tudi avtor dveh izjemnih avtobiografskih romanov. Nočni let (Vol de nuit,  1931) in Počlovečena zemlja (Terre des hommes, 1939) sta v slovenščini v prevodu Edvarda Kocbeka izšla leta 1966 pod skupnim naslovom Veter, pesek in zvezde.

Danes se ne da leteti nad severno Afriko, ne da bi videli vse razsute države, vohali vse izčrpane nafte in jokali z vsemi begajočimi ljudmi. Ne da se pogledati iz evropske perspektive, ne da bi videli minulih evropskih vlog na tem črnem kontinentu. Veter, pesek in zvezde zato ni romantična saga o pilotih, ki so s poštnimi pošiljkami postavljali rekorde in širili obzorja, temveč dramatična predstava o nomadih in o žrtvah, o vodi in o nafti, o slutnji fašizma in o želji po ljubezni–torej še kako o sodobnosti.

"Povejte, tovariši, kdaj smo bili najsrečnejši?," vpraša pilot de Saint-Exupéry in za priče pokliče svoje številne tovariše: inštruktorje, sopilote, inženirje, beduine, popotnike na vlaku Evropa. Izkušnje dotikanja robov možnega na zenitu neba in nadirju puščave avtorja vodijo v najgloblja preizpraševanja spominov in sanj, a tudi družbenega reda, ki kupuje svobodo in prodaja sužnje. Vsak pogled v preteklost je znamenje dobe, iz katere gledamo: tudi naš današnji pogled na Saint-Exupéryjeve podvige.

"Zanimalo me je, kje najde begunca Exupéry? Zakaj ga poistoveti s sužnjem? Zakaj to suženjstvo potem tako boleče prepozna pri sebi doma, v Evropi, na "vlaku Evropa"–ko se znajde med poljskimi delavci, ki se po prvi svetovni vojni vračajo domov? Kdo bo osvobodil evropske sužnje? V odgovorih na ta vprašanja je Exupéry osupljivo aktualen–in prepričljivo poučen. Njegov recept je: misli in ukrepaj! Prvo brez drugega bo prazna utopija, drugo brez prvega brezglavi akt. Če je misel izrazito individualno dejanje, ko se znajdeš sam s seboj na izpraznjeni, ogoleli ali pobeljeni površini, tedaj je za dejanje potrebna tovarišija. Trenutki, ko se med akterji Exupéryjevih romanov evocira potreba po tovarištvu, ko se prične tvoriti kolektiv, so eni najlepših," je za gledališki list med drugim zapisal Stojan Pelko.

V predstavi nastopajo: Pavle Ravnohrib, Lada Petrovski Ternovšek, Anja Rupnik, Veronika Valdés. Vizualije: Komposter, scenografija: Tobias Putrih, glasba in oblikovanje zvoka: Vanja Novak, oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc, Luka Curk, kostumografija: Iztok Kovač, Katarina Škaper, komentatorka: Jana Zupančič

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.