Damjana Kolar

 |  Kultura

Sodobna partnerska razmerja

V Kinodvoru bo od 1. januarja 2016 dalje na ogled film Jastog, ki predstavlja absurdno-komičen pogled na sodobna partnerska razmerja. Gre za prvi angleško govoreči film grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa, ki ga zaradi samosvojega alegoričnega sloga pripovedovanja uvrščajo med najvidnejše evropske režiserje. Nenavadna ljubezenska zgodba s Colinom Farrellom in Rachel Weisz je prejela nagrado žirije na lanskem festivalu v Cannesu.

Film se odvija v bližnji prihodnosti, v svetu, ki ni videti tako zelo drugačen od našega, a v njem vladajo čisto posebna pravila. Največji zločin je biti samski in zgube, ki jim ni uspelo pravočasno najti partnerja, so deportirane v Hotel, v nekakšne zmenkarske vice, kjer imajo 45 dni časa, da si najdejo partnerja. Če jim to ne uspe, jih nemudoma spremenijo v žival po njihovem lastnem izboru in izpustijo v Gozd. V Hotelu se po sili razmer znajde tudi David, zadržan moški, ki po prvih neuspehih z ženskami začne razmišljati o pobegu iz Hotela. Neke noči mu uspe zbežati v Gozd, kjer najde ljubezen svojega življenja, pripadnico fundamentalističnih Samotarjev, ki pa vsako spogledovanje z gosti Hotela strogo kaznujejo...

"Zamisel za film se je porodila med debato o tem, kako se ljudem zdi, da morajo vedno biti v razmerju; kako drugi ljudje vidijo tiste, ki jim to ne uspe; kako te štejejo za zgubo, če ne moreš biti z nekom; kaj vse ljudje naredijo, da bi bili z nekom; strah; in vse tiste stvari, ki nas spremljajo med iskanjem partnerja. Mislim, da sem dejansko želel posneti ljubezenski film, a tudi če gre za moj najtoplejši, najbolj romantičen film doslej, sem še vedno hotel, da ohrani ciničen pogled, da prikaže ironijo in absurdnost stvari, ki jih dojemamo kot normalne. Sveta onstran hotela sva se s scenaristom domislila, ker sva menila, da brez njega svet filma ne bo popoln. Vedela sva, da morajo biti nekje zunaj ljudje, ki imajo drugačne ideje, ki želijo živeti drugače in se upirajo sistemu. Zanima naju ironija tega, da nekdo, ki poskuša ubežati določenemu tipu sistema, postane del nekega drugega sistema, " je zapisal režiser.

Yorgos Lanthimos je študiral filmsko in televizijsko režijo na šoli za film Stavrakos v Atenah. Režiral je vrsto videov za grške plesno-gledališke skupine, televizijskih oglasov, glasbenih videospotov, kratkih filmov in gledaliških predstav. Bil je tudi eden izmed soustvarjalcev otvoritvene in zaključne slovesnosti na olimpijskih igrah v Grčiji leta 2004. Njegov celovečerni prvenec Kinetta (2005) je bil prikazan na filmskih festivalih v Torontu in Berlinu, kjer je požel številne kritiške pohvale. Mednarodno slavo mu je prinesel drugi celovečerec Podočnik (2009), ki je med drugim prejel nagrado Posebni pogled v Cannesu, vodomca na ljubljanskem LIFFu in nominacijo za tujejezičnega oskarja leta 2011. Film Alpe (2011) je na beneškem festivalu prejel nagrado za scenarij in nagrado za najboljši film na festivalu v Sydneyju. Zaradi samosvojega alegoričnega sloga pripovedovanja, ga uvrščajo med najvidnejše evropske režiserje.

MGUc0KPJO-A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.