Damjana Kolar

 |  Kultura

Eksperimentalne dokumentarne gibljive slike

© Matevž Paternoster

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo 29. marca ob 18.00 potekal pogovor z intermedijsko umetnico in video ustvarjalko Jasmino Cibic ter predstavitev videa z naslovom Paviljon (2015), ki je nastal v okviru mednarodnega projekta Performing the Museum (Muzej v gibanju) na povabilo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novega Sada.

V video instalaciji Paviljon predstavlja eksperimentalne dokumentarne gibljive slike, s katerimi poskuša rekonstruirati podobo paviljona Kraljevine Jugoslavije, ki je bil zgrajen leta 1929 za svetovno razstavo Expo v Barceloni. Začasno zgradbo je zasnoval srbski arhitekt Dragiša Brašovan in pravijo, da je na razstavi prejela prvo nagrado, a je bila zaradi političnih spletk ob prvo mesto. Umetnica poskusi izslediti zasnovo zgradbe skozi uradne in zasebne arhive in rekonstruira maketo izvirnika v merilu 1 : 7.

Skupina petih performerk v videu (Dragana Alfirević, Teja Reba, Jelena Rusjan, Katarina Stegnar, Tina Valentan) gradi maketo, medtem ko pripovedovalka opisuje, s kakšnimi metodami je umetnica izsledila obrise izgubljenega paviljona in kako je zapolnila vrzeli v arhivskem gradivu: namreč tako, da se je oprla na druge sočasne objekte, ki so bili prav tako zasnovani kot reprezentacije različnih avtoritarnih vizij želje.

Umetnica Jasmina Cibic živi in dela med Londonom in Ljubljano. Je predstavnica mlajše generacije slovenskih umetnikov, katerih umetniške prakse, čeprav izhajajo iz specifičnega nacionalno političnega, kulturnega in umetniškega okolja, ustvarjajo sebi lasten umetniški jezik. Čeprav so v njenih delih opazna teoretična in politična izhodišča, značilna tudi drugim umetnikom iz post-komunistične Evrope, Jasmina Cibic deluje bolj v okviru globalnega kot nacionalnega diskurza. Posebej se je posvetila projektom na ne-krajih kot so letališča, čakalnice ali letala, ki so po svojem karakterju anonimna, prehodna, brez lastne identitete ali stalne narodnostne sestave. Tako vzbujajo edinstven odnos z obiskovalcem/gledalcem. 

"Zelo me zanima raziskovanje arhitekturnih aparatov samega razstavnega prostora, ideoloških konstruktov, ki so v ozadju takšnega prostora, operativnih mehanizmov, ki definirajo značaj in vrednost ter oblikujejo recepcijo dela. Želim ustvarjati gledališke intervencije in dogodke, mizanscene, ki odpirajo prostor za dialog med njihovim izvorom in prostorom, v katerem so sprejeti, ugledani. Ideja o gledalcu kot naključnem turistu me navdušuje, prav tako kot umetniško delo v specifičnem, ponavadi izpodrinjenem arhitekturnem okviru, ki tako postane spominek par excellence–fetiš izvirne izkušnje."

Njeni projekti so mednarodno zelo odmevni, predstavljeni so bili v mnogih muzejih in galerijah ter razstaviščih po Sloveniji in na tujem. Leta 2013 je predstavljala Slovenijo na 55. beneškem bienalu s projektom "Za naše gospodarstvo in kulturo," v letošnjem letu pa je prejela nagrado Charlottenborg Fonden's International Artist Award.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.