Damjana Kolar

 |  Kultura

Risbe, ki delujejo kot likovne zgodbe

Domoljubi

Domoljubi

V Galeriji Alkatraz na Metelkovi bodo 22. aprila ob 20.00 odprli razstavo del Vesne Bukovec z naslovom Eksploanacija, ki so nastala med opazovanjem odzivov na begunsko krizo, ki je v medijskem in medmrežnem prostoru sprožila val negativnih čustev, večkrat uperjenih proti žrtvam največje humanitarne katastrofe v zadnjih letih. Širok razpon negativnih reakcij, artikuliran tudi s pomočjo sovražnega govora, se je ustalil kot redni spremljevalec tako poročanja medijev, kot pogovorov v kavarnah in na družabnih omrežjih.

Naslov razstave, Eksploanacija, sestavljen iz besed eksploatacija in nacija, sproži misel na to, da se s pomočjo ideje nacije podpihuje nestrpnost in sovraštvo do drugih. Eden izmed dveh, nasproti stoječih si foto tapet-muralov Domoljubi, tako prikazuje strah, ki se je že prevesil v sovraštvo. Podoba šokira z napisom "Ponosni, da sovražimo!!!", ki ga, poleg zastav Evropske unije in Slovenije, drži nekaj oseb iz množice protestnikov. 

Risba Dolžnost vseh domoljubov, ki dopolnjuje risbo Domoljubi, je zamrznjen prerisan kader novic iz Nova24tv (20. 1. 2016), s protesta proti premalo restriktivni migrantski politiki vlade. V kadru se nahaja množica ljudi, ki drži transparent z napisom "Dolžnost vseh domoljubov je, da varujejo svojo državo pred njeno vlado." Zamrznjen kader nakazuje primer razmišljanja in delovanja t. i. domoljubov, podpornikov desne politične opcije, ki ni kritična do oblasti nasploh, ampak  protestira samo takrat, ko vlada ni njihova.

Serija Na čigav račun (2015) obravnava širše področje posledic nereflektiranega (potrošniškega) delovanja in vpliv, ki ga ima zahodna družba na druge. Na risbah Šenčur 1  in Šenčur 2, ki prikazujeta protest proti nastanitvenem centru v Šenčurju, gledamo mobilizirano množico ljudi, ki z domobransko in nacionalistično ikonografijo na eni strani in s transparenti, ki pozivajo k strpnosti do beguncev na drugi strani. Na transparentih, kjer je bil v resnici prostor za sovražni govor, sedaj beremo izjave razumevanja in sprejemanja beguncev.

Umetniško ustvarjanje Vesne Bukovec se na tokratni razstavi materializira večinoma skozi medij risbe. Risbe so zasnovane v konceptualnem jeziku, kjer je forma očiščena avtorskih prvin in temelji na oblikovanju prepoznavnih oblik,  znakov in pomenov. V njeni potezi se zrcalijo energija, vitalnost, disciplina in moč zamaha. Sredstvo risbe je črta, ki lahko brez iluzionističnih načinov, kot je senčenje, oblikuje pomenske podobe. Na vsebinski ravni pa je risba lahko prevodnik, ki neposredno vzpostavlja vizualno komunikacijo. Osnovni element risbe Vesne Bukovec je črta, s katero predstavlja in ponazarja zelo zapletene koncepte družbene stvarnosti. Vizualno njene risbe delujejo kot likovne zgodbe, stripi, katerih glavna matrica je sistem družbenih razmerij, frustracij in relacij do posameznika in drugačnosti.

Vesna Bukovec je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (video, fotografija, risba, instalacija) in pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.). V zadnjem desetletju se je predstavila na vrsti samostojni in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.