Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 16. do 19. junija.

Četrtek, 16. junij

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (Grad Fužine) bodo ob 20.00 odprli razstavo fotografij Mirjane Rukavina z naslovom Tukaj & tam - prostori odsotnosti. Zapuščeno Hutterjevo tekstilno tovarno oz. MTT v industrijskem delu Maribora je avtorica kot estetiziran in hkrati travmatiziran izpraznjen prostor postavila v slikovni dialog z njegovim navideznim antipodom, spektakularnim stolpom Donau City Tower na Dunaju, trenutno najvišjo zgradbo v Avstriji.

V Ljubljani bo zaživela Galerijska četrt Šiška, ki se bo odprla z razstavama beograjskega umetniškega kolektiva U10, ki ga sestavlja skupina vizualnih umetnikov, ki je leta 2010 diplomirala na beograjski akademiji likovnih umetnosti. Razstavi z naslovom (Para)metri percepcije bosta na ogled na dveh prizoriščih. V GalerijiGallery bodo ob 19.00 odprli razstavo del Save Kneževića, Ive Kuzmanović in Marije Šević, v Vodnikovi domačiji pa bodo ob 20.00 odprli razstavo del Lidije Delić, Nine Ivanović, Isidore Krstić in Nemanje Nikolića. Ob 20.30 bo sledila predstavitev kataloga U10 in združenega projekta Galerijska četrt Šiška + glasba (Felis Catus)

© Nina Ivanović

V Klubu Gromka (Metelkova) Ljubljana bosta ob 21.00 v okviru cikla Terasa nastopili skupini Guess What (VB) in  L'Orchestre du Mont-Plaisant (Fra).

qbGyLJLm4hI

XD1fBVzc85I

V Dvorani sv. Frančiška Koper bodo ob 21.00 odprli 23. Primorski poletni festival z dramo Dubravka Mihanovića "Žaba" v izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Gre za zgodbo o ljudeh današnjega časa, nerazumevanju, osamljenosti, iskanju ljubezni in smisla življenja. Režija: Elmir Jukić

Petek, 17. junij

Na Krakovskem nasipu Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo Ali je prihodnost že prišla?, ki obeležuje 60 let delovanja Slovenskega mladinskega gledališča. Gre za vizualno popotovanje skozi zgodovino Mladinskega z izbranimi fotografijami in kratkimi mislimi o tem gledališču – citati razmišljanj njegove ustanoviteljice Balbine Battelino Baranovič ter dosedanjih direktorjev in umetniških direktorjev, ob njih pa nekaj izbranih strokovnjakov, ki so spregovorili o posebni energiji, ustvarjalnih silnicah in razumevanju tega gledališča od leta 1956 do danes. Zasnova razstave: Tomaž Toporišič, Tina Malič in Tibor Mihelič Syed

V Koncertni dvorani Rog Ljubljana bo od 21.00 dalje potekal dogodek Rog Me Baby! - Benefit koncert za delovanje in obrambo Roga, na katerem bodo nastopili: Damir Avdić, Nina Bulatovix, Ludovik Material, Carnaval, Z'borke. DJ program: Sara Bizara, Nina Hudej in Nina Belle

100ORqbb1bY

V Kinu Šiška Ljubljana bo od 21.00 dalje potekal Sonica koncert, na katerem bodo nastopili: Bowrain (Slo), Fennesz (A), Giuseppe La Spada (Ita) - AV live!, Sculpture (VB) - AV live!

QqYUxT0fY0w

Na Starem gradu Celje bo ob 22.00 nastopila bosanska dub-ska-punk-rock zasedba Dubioza kolektiv. 

EuQLMXyGQOE

Sobota, 18. junij

V Razstavišču Monfort Portorož bo ob 22.00 otvoritev video instalacije Nataše Prosenc Stearns "Plazilci," ki jo sestavlja sedem sinhroniziranih video projekcij. Video posnetki prikazujejo človeška telesa, katerih gibanje spominja na plazilce. Sledijo drug drugemu v skupnem ritmu, ki jih medsebojno povezuje in jih hkrati zliva z okoljem. Posnetki so deloma abstrahirani: telesa in ozadje se ploščijo v enotno gibljivo strukturo.

166118263

Nedelja, 19. junij

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 19.00 v okviru cikla Za zamudnike projekcija filma Poletje s Sangaile, čutne in občutljive zgodbe o poletni ljubezni dveh najstniških deklet, plašne in sramežljive Sangaile in njene drzne, svobodomiselne vrstnice Auste. Režija: Alanté Kavaité

XX3VnXT_4GE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.