Damjana Kolar

 |  Kultura

Večerov oder na Lentu

Na Večerovem odru na Lentu bo 26. junija nastopila avstralska folk punk skupina The Rumjacks, ki je lani v okviru evropske turneje doživela prelomnico v svoji karieri, saj je navdušila več kot 50.000 obiskovalcev. Velik uspeh doživlja tudi letošnja turneja, v okviru katere se bodo ustavili tudi v Mariboru, zato jih že uvrščajo ob bok dvem največjim tovrstnim folk punk skupinam Dropkick Murphys in Flogging Moly.

Skupina, ki je odraščala s škotsko in irsko glasbo iz zbirke njihovih staršev, je z delovanjem začela leta 2008 v Sydneyu. Njeni člani so: Frankie McLaughlin (vokal, pločevinasta piščalka, kitara), Johnny McKelvey (bas, vokal), Anthony Matters (bobni, vokal), Gabriel Whitbourne (kitare, vokal), Adam Kenny (mandolina, bendžo, buzuki, bodhran, akustična kitara, vokal).  V njihovi glasbi se prepletajo različne glasbene zvrsti - od težkih keltskih korenin pa vse do punk-rocka in ska/reggae ritmov, spevnih melodij in otožnih balad. Po besedah članov navdih za ustvarjanje črpajo z različnih strani, vendar pa je za njih še vedno pomembno, da premikajo meje tega, kar so že ustvarili: da igrajo dober punk rock z mastnim slojem keltske ljudske glasbe in s tem poskrbijo za nekaj, kar bo v srcih ljudi ostalo še dolgo po tem, ko se zabava zaključi. Za njihovo izstrelitev med zvezde je zaslužna pesem "An Irish Pub Song," ki je izšla na prvem albumu Gangs Of New Holland in je na Youtube doživela že skoraj 18 milijonov ogledov. Njihov najnovejši single je A Fistful Of Roses (2016), ki bo izšel na tretjem albumu.

tDTQQWSmo8s

4ZlLk-PxAbI

Videospota "Home" & "One Summers Day," ki so jih posneli med turnejo, pričata o odmevnosti, ki jo doživlja skupina vsepovsod, kamor se odpravi. Na obsežnih turnejah so se na odru tako že znašli skupaj s skupinami kot so: Dropkick Murphys, The Interrupters, Gogol Bordello, Ruts DC, Guttermouth, GBH, UK Subs in The Aggrolites. "Domače se počutimo pred vsakim občinstvom, očitno je v naši glasbi nekaj, kar je všeč prav vsem."

Njihova diskografija obsega: Hung, Drawn & Portered (EP, 2008), Sound As A Pound (EP, 2009), Gangs Of New Holland (Album, 2010), Crosses For Eyes/Wild Mountain Thyme (Single, 2012), Blows & Unkind Words/Plenty (Single, 2014), Sober & Godless (Album, 2015).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.