Izak Košir, STA

 |  Kultura

Prenovljeni londonski muzej sodobnih umetnosti Tate z rekordnim obiskom

Nova stavba londonskega muzeja sodobnih umetnosti Tate Modern

Nova stavba londonskega muzeja sodobnih umetnosti Tate Modern
© arhiv Tate

Londonski muzej sodobnih umetnosti Tate Modern je z novim prizidkom in prenovljeno stalno postavitvijo konec tedna pritegnil rekordno število obiskovalcev. Kot so sporočili iz galerije, so jih zabeležili kar 143.000, od tega več kot 54.000 v soboto, kar je enkrat več, kot jih sicer naštejejo v dnevih največje obiskanosti.

"Zelo smo veseli, da so prenovljena galerija in performansi konec tedna pritegnili toliko obiskovalcev," besede direktorice galerije Frances Morris povzema BBC. Dodala je, da kljub tolikšnemu številu obiskovalcev v galerijah ni bilo težav z gnečo. S prizidkom v obliki prevotljene stolpnice piramidaste oblike, ki je nastal v sklopu 260 milijonov funtov vredne prenove galerije, so se namreč površine galerije povečale za kar 60 odstotkov.

Med dogodki, s katerimi so obeležili odprtje, je bila tudi izvedba posebej za to priložnost naročenega zborovskega dela, ki ga je napisal sodobni britanski umetnik Peter Liversidge in ga je v soboto izvedlo več kot 500 pevcev iz različnih londonskih zborov.

Prizidek so zgradili po načrtih arhitekturnega biroja Herzog & de Meuron, ki je tudi izdelal načrte za ureditev galerije Tate Modern v poslopju opuščene elektrarne, slednjo so odprli leta 2000. Nova stalna postavitev združuje dela več kot 300 umetnikov iz okoli 50 držav. Po besedah Morrisove je ta po novem bolj mednarodna kot prejšnja, poleg tega so v njej so močneje zastopane umetnice.

Videopredstavitev o gradnji nove zgradbe si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.