Izak Košir, STA

29. 6. 2016  |  Kultura

Roza proti uporabi njegovih verzov na Janševi prireditvi Za mojo Slovenijo

Andrej Rozman - Roza

Andrej Rozman - Roza
© Uroš Abram

Pesnik Andrej Rozman Roza nasprotuje uporabi njegovih verzov na prireditvi Za mojo Slovenijo. Kot pravi, je bila njegova pesem del programa politične prireditve, ki so jo pripravili ljudje, "s katerimi vrednotami se ne samo ne strinjam, ampak jim odločno nasprotujem". Organizatorji odgovarjajo, da so vsa uporabljena dela ustrezno prijavili.

"Ko sem se na dan državnosti zvečer s kolesom peljal čez Trg republike, sem presenečen zaslišal verze svoje pesmi 'Nekaj ti moram povedat', ki jih je recitiral Roman Končar. Vem, da je pesem izbral z dobrimi nameni in sem bil po eni strani celo ponosen, da s svojimi besedami pridem tudi do ljudi, ki mislijo drugače," je v sporočilu za javnost zapisal Roza.

A poleg kršenja avtorskih pravic vidi težavo predvsem v tem, da sam nasprotuje ljudem, ki so priredili to proslavo. "Nasprotujem njihovemu prisvajanju tako rekoč vseh zaslug za samostojno državo, nasprotujem njihovemu agitiranju proti enakopravnosti istospolnih družin, nasprotujem njihovemu militantnemu odnosu do beguncev in islama, še najbolj pa me v grozo spravlja ideja, ki se zadnje čase širi iz vrst največje opozicijske stranke, da bi bilo namreč treba v Sloveniji ponovno uvesti naborniški sistem," je poudaril.

Zato se je odločil obvestiti javnost, da ne bi nikoli dovolil, da njegova pesem "kot kulturna kulisa sodeluje na proslavi, na kateri so imeli politične govore ljudje, ki s svojimi javnimi stališči iz slovenske družbe izrivajo kulturo strpnosti in dialoga, slovensko državo pa rinejo proč od njene samostojnosti v naročje tujih centrov moči".

Prireditev Za mojo Slovenijo v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je potekala dan po osrednji državni počastitvi dneva državnosti in 25-letnice Slovenije. Predsednik organizacijskega odbora Janez Juhant odgovarja Rozi, da je bila sobotna prireditev "le ena izmed mnogih prireditev, katere so širom Slovenije udejanjili svobodni ljudje poštenih namenov in iskrenih, domoljubnih src". "Navedena prireditev ni bila nikakršna 'politična prireditev', temveč le dogodek pošteno mislečih ljudi, ki imajo preprosto radi svojo domovino," je pojasnil za STA.

"Izbor Vaše pesmi je bil skrbno premišljen, v smislu vsebinsko-povednostne, vrhunske kvalitete v vaši pesmi zapisanega," je Rozi še sporočil Juhant. Pojasnil je, da so navedbe o domnevnem kršenju avtorskih pravic za vse, ki so zasnovali in udejanjili prireditev, veliko presenečenje, saj so bila vsa uporabljena avtorska dela prijavljena pristojnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic. "Narediti kaj več, kot smo, vse v skladu z veljavno zakonodajo, ni bilo mogoče," je še dodal Juhant.

Udeležbo na prireditvi Za mojo Slovenijo so odpovedali celo Lojze Peterle, nadškof Stanislav Zore in starosta desnice Ivan Oman. Edina in osrednja govorca sta bila tako le Janez Janša in Aleš Hojs. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.