Damjana Kolar

 |  Kultura

Morfoze Neže Jurman

V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana na Bregu 22 bodo 13. julija ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Morfoze, mlade vizualne umetnice Neže Jurman, ki je letos diplomirala na študiju kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Dvodelno prostorsko instalacijo sestavlja stenska postavitev mavčnih odlitkov otroške igrače in instalacija z najdenimi objekti in animacijo. Umetniško delo je premislek o duševni in fizični preobrazbi posameznika in posameznice, na kar vpliva vrsta notranjih in zunanjih dejavnikov. Kurator razstave: Miha Kelemina

Ime instalacije izhaja iz angleške različice grške besede morph (glasovna predstavitev morfema, najmanjšega dela besede kot nosilca pomena posamezne elemente beremo kot morph-e – vsak element dela je namreč svoj zlog celotne postavitve, zlogovanje pa se nanaša na repeticijo v vseh elementih, pa naj gre za odlitke, video delo v zanki ali najdene objekte.

Ob vstopu v galerijo nas v umetniško delo uvede postavitev mavčnih odlitkov otroške igrače, ki jih je umetnica med ulivanjem s stiskanjem v dlaneh skazila. Naključne metamorfoze glave medveda, ki je služil kot model, skozi počasno preobrazbo pridobivajo počlovečene izraze. Kljub temu da jih lahko še vedno prepoznamo, pa lahko ob njih občutimo tudi nelagodje, saj jih morfološko ne moremo integrirati v resničnost, temveč zgolj v simbolni univerzum. S popačeno podobo se poigrava tudi prostorska instalacija z video delom v glavnem prostoru. Plošče s konkavnimi odsevnimi površinami so najdeni objekti, ki jih je umetnica uporabila kot podlago za projiciranje animirane preobrazbe obraza, z razdrobljenimi elementi v odbojih plošč pa ustvarjajo eklektičen ambient. 

Po besedah kuratorja je umetniška praksa Neže Jurman zaznamovana z repeticijo, procesualnostjo, multipliciranjem in izdelovanjem nikoli povsem sklenjenih ciklov del. Ker pa razstavna dejavnost največkrat stremi k predstavljanju novih serij umetniških del, zanemarja pa refleksijo, razstava ni zgolj predstavitev novega cikla umetniških del, temveč je svojevrsten prerez umetničinega opusa z intenco, da prikaže procesualnost njenega delovanja, ponavljanje motivov in vračanje k starejšim delom. Odpira možnost za samorefleksijo in vnovičen premislek o možnih paralelnih poteh razvijanja idej, ki so že bile utelešene v drugih umetniških delih, ne glede na formo in material

Neža Jurman je leta 2010 prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke za projekt Čakajoči (Evropski parlament, Informacijska pisarna, Ljubljana, FDV). Je soustanoviteljica OFFTIR, društva za zvočno in vizualno umetnost. Svoje ilustracije je objavljala v Tribuni in v Modni Jani, grafike in risbe pa izdaja v umetniških zinih. Med leti 2010 in 2014 je sodelovala pri scenografskih postavitvah in kostumografiji za AGRFT, Šodr Teater, Gledališče Glej in predstavo Škrip Inc. Redno sodeluje tudi na sejmih umetnosti ter izvaja delavnice sitotiska in grafitiranja. S svojimi umetniškimi deli je sodelovala na skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji, Italiji, Bolgariji in na Češkem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.