Damjana Kolar

 |  Kultura

Jazzinty v Novem mestu

Jure Pukl

Jure Pukl
© Žiga Koritnik

Novo mesto bo od 15. do 20. avgusta prizorišče že 17. mednarodne glasbene delavnice Jazzinty, ki jo spremlja tudi jazz festival z izbranimi koncerti in jam sessioni. Jazzinty danes predstavlja največji mednarodni festival v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazz glasbe v srednji Evropi. Sestavljajo ga popoldanski sessioni na Glavnem trgu, koncerti mladih slovenskih in mednarodnih zasedb, finalni koncert natečaja za najboljšo slovensko jazz kompozicijo Jazzon LIVE (letošnji zmagovalec natečaja je Blaž Švagan), atraktivni večerni jam sessioni ter zaključni koncert mentorjev in udeležencev delavnice.

Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty bo tokrat gostila kar sedemdeset študentov iz enajstih držav, enajst mednarodnih mentorjev, sedem izbranih koncertov in več kot petdeset ur improvizacijskih nastopov na različnih lokacijah po mestnem jedru. Po besedah organizatorjev gre za dogodek, ko se v dolenjski prestolnici zberejo glasbeniki različnih narodnosti, a enakih želja - igrati jazz in nadgraditi svoje znanje pod mentorstvom svetovno priznanih jazz imen.

Kar dve tretjini udeležencev je študentov mednarodnih jazz akademij z bogatim predznanjem, kar viša nivo pedagoškega procesa in stimulativno vpliva tudi na mlajšo generacijo slovenskih glasbenikov, ki se na delavnici prvič spoznavajo z jazzom. Udeležence bo v Glasbeni šoli Marjana Kozine poučevala prenovljena ekipa 11 mentorjev, priznanih jazzovskih glasbenikov in pedagogov, od katerih so prvič tudi trije slovenski ustvarjalci: petje (Deborah Brown & JD Walter/ZDA), klavir (Marko Črnčec/Slo/ZDA), trobenta (Piotr Wojtasik/Pol), saksofon (Jure Pukl/Slo/ZDA), kitara (Ratko Zjaca/Hr/Niz), bas (Paul Berner/ZDA/Niz), bobni (Vladimir Kostadinović/Srb/ZDA), harmonika (Simone Zanchini/Ita), umetniški vodja (Joris Teepe/Niz/ZDA) in improvizacijska teorija (Dre Hočevar/Slo/ZDA). 

Koncertni program je sestavljen iz nastopov mentorjev, udeležencev in gostov delavnice ter koncerta zmagovalca nagrade Jazzon. Letošnji program sicer sledi ustaljenim smernicam, vendar pa njegovo atraktivnost dviguje popolnoma prenovljena mentorska ekipa, prodorni mladi avtorji ter sprememba koncertnih lokacij. Tako bodo prvi trije koncerti ob reki Krki v Gostišču Loka, drugi trije pa na edinstveni lokaciji vrtov Dolenjskega muzeja. Popoldanski del jam sessionov bo na Glavnem trgu, večerni pa na Loki. Tako se festival vključuje v skoraj celotno historično mestno jedro in s tem vzpostavlja poletno festivalsko vzdušje v Novem mestu.

Festival bo odprl uvodni koncert v izvedbi mentorjev delavnice Jazzinty, ki bo ponazoril  umetnost kolektivne improvizacije. Na torkovem večeru se bodo v sodelovanju s Prins Claus konservatorijem predstavili najvidnejši učenci jazz oddelka. Sredin večer bo v znamenju finalnega koncerta nagrade Jazzon 2016, na katerem se bo predstavil zmagovalec letošnjega natečaja za najboljšo slovensko jazz kompozicijo Blaž Švagan. Četrtkov večer bo zaznamoval v New Yorku živeči slovenski saksofonist Jure Pukl, prejemnik nagrade Prešernovega sklada leta 2015. 

Vrhunec letošnjega festivala predstavlja petkov koncert Big banda Krško z gostoma, pevko Deborah Brown in basistom Jorisem Teepejem, ki bosta predstavila svoje big band kompozicije in aranžmaje jazz standardov. V nadaljevanju večera bodo nastopili še G-Towners, zasedba mladih študentov Prins Claus konservatorija v Groningenu s slovenskimi gosti. Predstavili bodo široko paleto glasbe - od etno glasbe, jazza, hip-hopa, disco glasbe do popularne sodobne jazz glasbe. Na zaključnem koncertu v soboto bodo nastopili mentorji in udeleženci delavnice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.