Damjana Kolar

 |  Kultura

Druga edicija festivala kratkega filma prinaša 83 filmov

Yuri Ancarani

Yuri Ancarani

Med 22. in 27. avgustom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 2. FeKK-mednarodni festival kratkega filma, ki bo tudi letos postregel  s pestrim filmskim dogajanjem, ki je v celoti posvečeno formi kratkega filma. Festival organizira Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, katerega cilj je kratko formo v javnem diskurzu enakovredno postaviti ob bok celovečerni ter ustvariti stičišče avtorjev, teoretikov, producentov in festivalskih organizatorjev. 

Festival bo 22. avgusta ob 18.30 v Slovenski kinoteki odprla retrospektiva filmov Yurija Ancaranija, italijanski filmarja in video umetnika, ki v svojih dokumentarnih filmih raziskuje odnos med človekom in strojem, med naravnim in umetno ustvarjenim svetom. Njegove filme odlikuje izjemen občutek za vizualno: podobe imajo dovolj časa in prostora, da lahko postanejo zapeljive in hipnotične, sosledja uravnava ritem, ki spominja na dihanje. Za svoje delo je prejel številne nagrade, filmi pa so bili prikazani na mnogih filmskih festivalih, na umetnostnih in arhitekturnih dogodkih ter v galerijah, saj so prav zaradi svoje vizualnosti izredno zanimivi tudi za sodobno umetnost.

du9_Kn2y2VA

V sekciji FeKK SLO se bo treh sklopih za naziv slovenskega zmagovalca festivala potegovalo enaindvajset filmov slovenskih avtoric in avtorjev, mednarodni tekmovalni program FeKK pa bo ponudil izbor odličnih filmov, ki so jih ustvarili avtorji iz držav bivše Jugoslavije. Programski sklop sekcije Festival v gosteh bo posvečen izboru najodličnejših kratkih filmov znamenitega Beneškega filmskega festivala (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica), ki je najstarejši tovrstni festival na svetu, saj poteka že od leta 1932. Festival, ki spada pod okrilje Beneških festivalov za sodobno umetnost, v redni mednarodni sekciji "Obzorja" prikazuje tudi najbolj žlahtne kratke filme v svetovnem merilu. Končni izbor je delo več kuratorjev, eden od njih, Enrico Vannucci, ki sicer sedi v letošnji žiriji festivala, pa bo za FeKK pripravil jagodni izbor kratkih filmov z lanske edicije.

Sekcija EFA – SHORT MATTERS! bo predstavila izbor najboljših evropskih filmov, ki so leta 2015 tekmovali za Evropske filmske nagrade, ki jih podeljuje Evropska filmska akademija (EFA) in predstavljajo raznovrsten in izjemno kvaliteten program najsodobnejše evropske kratkometražne produkcije. Poleg omenjenih vsebin bo festival predstavil še znanstvenofantastične, novodobne in že kultne, filmske stvaritve španskega indie prvaka Cheme Garcíe Ibarre, ki velja za enega najbolj izvirnih in navdihujočih talentov svoje generacije. S svojimi nizko-proračunskimi znanstvenofantastičnimi filmi, v katerih pomanjkanje posebnih učinkov nadomesti z iskrivo bizarnostjo, je takoj osvojil srca kuratorjev, kritikov in občinstev po vsem svetu. Njegova dela so prejela že več kot dvesto nagrad in bila predvajana na več kot petsto različnih svetovnih festivalih, med katerimi so tudi Cannes, Berlinale in Sundance. Na ogled bo tudi izbor najbolj zabavnih slovenskih youtube videov, matinejski program v sodelovanju s Filmskim arhivom pri Arhivu republike Slovenije, ki prinaša izbor najžlahtnejših mladinskih kratkih filmov priznanih slovenskih avtorjev ter program kratkih dokumentarnih filmov nastalih v sklopu Luksuz filmske delavnice.

V času festivala bo med 23. in 26. avgustom potekala tudi scenaristična delavnica za kratki film, ki jo bosta vodila uveljavljena mednarodna mentorja Christian Routh in Peter Murdmaa. Cilj delavnice je spodbujanje domačih avtorjev kratkih filmov za udejstvovanje na mednarodnem avdiovizualnem trgu – udeleženci bodo dobili priložnost kandidiranja za Euro Connection, pitching dogodek in tržnico, ki bo februarja 2017 potekala v okviru najpomembnejšega festivala kratkega filma na svetu, v francoskem Clermont-Ferrandu. Delavnica je nastala v sodelovanju s produkcijsko hišo Ena Banda in Centrom ustvarjalna Evropa v Sloveniji, ki deluje v okviru Motovile, centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih.

Podrobnejši program si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.