Damjana Kolar

 |  Kultura

Bienale sodobne lutkovne umetnosti

Kalle Nio & WHS: Odhod

Kalle Nio & WHS: Odhod

Od 9. do 13. septembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani (Lutkovno gledališče, Stara mestna elektrarna-Elektro, Ljubljanski grad, Galerija Kresija, Kinodvor) potekal 13. bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2016, na katerem se bo zvrstilo več kot 25 predstav iz štirinajstih držav. Večina predstav bo namenjena odraslemu občinstvu, nekaj pa tudi otrokom. Festivalsko dogajanje bo na otvoritveni dan popestril Bowrain s koncertom minimalistične jazzovske elektronike.

"Mednarodni festival Lutke slovenski kulturni prostor vsaki dve leti obogati z izvirno, kakovostno in raznoliko mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča.Vodilo izbora so vsebinsko in uprizoritveno izzivalne ter navdihujoče, predvsem pa visoko kakovostne lutkovne predstave mednarodnih razsežnosti, ki na vpogled ponujajo prebojne novosti sodobne lutkovne umetnosti. Raznovrstnost njihovih uprizoritvenih izrazov pogosto seže drzno daleč onkraj našega dojemanja tega žanra, se tako dotakne mejnih oblik lutkarstva ter s tem potrjuje njegove neskončne in neslutene izrazne razsežnosti," je zapisala umetniška vodja festivala Ajda Rooss.

Festival bo odprla najnovejša predstava finskega avtorja Kalle Nia in vizualno-cirkuškega gledališča WHS z naslovom Odhod, v kateri je upodobljen odtujeni par, ki tava v svetu sanj in iluzij. Uprizoritev, ki se navdihuje pri odrski iluziji čarovnikov iz 19. stoletja, ustvari skrivnostno vzdušje, v katerem se prepletata absurdni humor in tragedija. Polna ognja, norosti, nemira in ljubezni je pretresljiva predstava Pepel, trenutno ene najbolj perspektivnih mladih norveških lutkovnih ustvarjalk Yngvild Aspeli in francoske skupine Plexus Polaire. Navdihnil jo je roman o uničujoči moči, ki prevzame človeka in ga lahko spelje v globino norosti, norveškega pisatelja Gaute Heivollija "Preden zgorim," ki temelji na resničnih dogodkih.

Med vrhunce festivala sodi predstava "Taborišče," nizozemske skupine Hotel Modern, ki se pogosto loteva refleksije pomembnih družbenozgodovinskih tem. V tokratni predstavi z ogromno maketo koncentracijskega taborišča Auschwitz in lutkami jetnikov ter njihovih rabljev stremi k rekonstrukciji zgodovinske realnosti. Aktualna politična satira je žanr, v kateri kraljuje ameriški lutkar, satirik, filmar in igralec Paul Zaloom, nekdanji član slovite avantgardne skupine Bread and Puppet Theatre, ki se bo predstavil v hiperaktivnem, vizualno bogatem spektaklu z naslovom Dogodivščine belega moža, v katerem z igračami prikazuje ponarejanje zgodovine belega človeka.

Satirični komentar na aktualna družbena in politična vprašanja so tudi Plastični junaki Ariela Dorona, enega najbolj priljubljenih izraelskih lutkarjev. Nasilje, seks, sovraštvo, poželenje in strah bodo pred nami zaživeli z uporabo otroških plastičnih figuric, ki predstavljajo vojake, orožje in vojno. Na festivalu se bo z lutkovno miniaturko "Milje" predstavil tudi francoski lutkovni ustvarjalec Renaud Herbin (TJP Centre Dramatique National D’Alsace), ki celostno raziskuje polje lutkovne umetnosti v odnosu do umetnosti telesa in giba. V maniri absurdnih in grotesknih zgodb Samuela Becketta upodablja posameznikovo stisko, ki je zabavna in obenem metafizična ter izriše prostor mentalne in fizične utesnjenosti. .

Na ogled bo tudi poetična avtorska iluzionistična predstava "Mešam zrak," francoske ustvarjalke Magali Rousseau (Compagnie L’Insolite Mécanique), kjer s pomočjo pare, pedal in različnih ročic oživijo nenavadni predmeti in jekleni stvori ter ganljiva solo mikoropeska predstava "Dogodivščine Alvina Sputnika: raziskovalec morskih globin," avstralskega ustvarjalca Tima Wattsa, ki s pomočjo tehnologije in multimedije izriše ganljivo zgodbo o neskončni ljubezni, izgubi, upanju in koncu sveta. 

V okviru festivala bo organizirana tudi dvodnevna mojstrska delavnica robotike z naslovom Človek, stroj, poezija, izraelskega umetnika Amita Drorija, ki ustvarja edinstvene stroje, zasnovane tako, da imajo tudi čustvene in poetične funkcije. Znotraj programa bodo potekale tudi različne aktivnosti v sklopu evropskega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva/All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry Behind the Scenes: lutkovne predstave, povezane z lutkovno preteklostjo (Duh lutkovne preteklosti španske skupineEtcétera, Doktor Faust Lutkovnega gledališča Ljubljana in Od 3 do 93, veličastna stvaritev Teatra dei Piccoli iz Italije, strokovne in otroške delavnice, različne predstavitve in predavanja, vodeni ogledi Lutkovnega muzeja ter potujoča razstava Pionirji evropskega lutkarstva, na kateri bodo predstavljeni izbrani lutkovni ustvarjalci: Milan Klemenčič (1875–1957) in njegovo miniaturno gledališče, Vittorio Podrecca (1883–1959) in njegovo show-biz marionetno lutkovno gledališče ter lutkovna avantgarda Hermenegilda Lanza (1893–1949), ki v družbi skladatelja Manuela de Falle in pesnika Federica Garcíe Lorce velja za enega izmed utemeljiteljev španskega lutkarstva.

Podrobnejši program si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.