Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 6. do 9. oktobra.

Četrtek, 6. oktober

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bo ob 18.00 premiera osvežene lutkotečne predstave Sapramiška, avtorice Svetlane Makarovič, ki je bila premierno uprizorjena leta 1986 v režiji Naceta Simončiča. Ob 30. obletnici pred mlade gledalce prihaja v novi preobleki. Režija: Brane Vižintin

© Urška Boljkovac

V UGM Studiu Maribor bodo ob 19.00 odprli razstavo avstrijske umetnice Claudie Märzendorfer z naslovom 72 km+, ki se osredotoča na serijo pletenih del, za katera je umetnica porabila doslej porabila več kot 72 kilometrov volne.

V SNG Opera in balet Ljubljana bo ob 19.30 premiera avtorskega glasbeno-gledališkega projekta Karmine Šilec z naslovom Evergreen "Komu potok solz ne lije," ki pripoveduje zgodbo o glasbenem orkestru z ladje Titanik, ki je do zadnjega trenutka igral več kot 2000 utapljajočim. Evergreen skuša skozi glasbo ujeti izgubljene trenutke v času, intimna čustva/zvoke tistih končnih sekund, grozo, pozabo, plemenitost, pogum, strah, vero, skrivnostno moč glasbe … in zvoku podariti moč nesmrtnosti. Zvoki nosijo svojo pripoved o tem, kaj se zgodi z glasbo, ko drsi skozi podmorsko gostoto in ustvarja nove akustične kvalitete. Vera in lepota zvenita skozi glasbo, kot je morda zvenela glasba v nezaslišanih trenutkih pritiska, v tej nepričakovani človeški drami, v tej širni, valujoči temi. Avtorica projekta in režiserka: Karmina Šilec, dirigent: Marko Hribernik

© Darja Štravs Tisu

Petek, 7. oktober

V Galeriji Kresija Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo Urše Vidic z naslovom z naslovom Glassworks/Ločeno od sveta. Osrednji element instalacije je drevo, obdano s skrivnostno meglico, ki se izmenično poraja in izginja med vejami njegove krošnje. Pomanjšano, v stekleno vitrino ujeto drevo postaja tako vidno in obvladljivo, hkrati pa tudi nedosegljivo, "ločeno od sveta." Drevo prevzema mesto simboličnega bistva narave, postane središčni označevalec nevidne krajine, spremenjene v tehnološki habitat in pospremljene z zvočno spremljavo, ki naglaša njeno poetično vrednost. V okviru razstave bo ob 19.30 potekal tudi performans Pendulum. Trilogija Dinamike prostorov – nihanje, 2016-2018, katerega izhodišče je raziskava Dinamik prostorov s poudarkom na fenomenu nihanja (pendulum) v umetnosti. 

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 21.00 nastopila skupina Torul, ki je bila v preteklosti solo projekt DJ-ja in producenta Torulssona. Na tokratnem koncertu bodo predstavili zadnji album R=set. Po koncertu: DJ Alenia (Wave Riders)

qTD3cMSYV2c

Sobota, 8. oktober

V Glasbeni šoli Cerkno bo ob 20.00 v okviru 21. Festivala Keltika nastopil pianist Anthony Coleman, ki že štiri desetletja velja za eno ključnih osebnosti newyorške scene.

7onA4EqijoM

V Dvorani Stožice Ljubljana bo ob 20.00 nastopil italijanski blues glasbenik Zucchero, ki bo predstavil dvanajsti studijski album Black Cat.

3agDfYOTQ_g

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 21.00 v okviru cikla Indekš lekcija nastopila skupina Operators, ki bo predstavila svoj prvenec Blue Wave. Predskupina: Karmakoma (Slo)

Dbfc7bka398

Nedelja, 9. oktober

V Klubu Gromka (Metelkova) Ljubljana bosta ob 20.00 na Moonlee koncertu nastopili ameriška post-punk zasedba Milemarker in poljska post-rock/metal zasedba Tides From Nebula.

0Po5cNlGH7w

V Kinodvoru Ljubljana bo potekal Evropski art kino dan (European Art Cinema Day), ki je nastal na pobudo CICAE (International Art Cinema Association) in Europa Cinemas. Program: (11.00): Slavno neslavna Florence (r. Stephen Frears), (15.00): Najin svet (r. Yoon Ga-eun), (16.00, 18.00, 20.00): Maraton (r. Pierre Morath), (16.50): Mali princ (r. Mark Osborne), (19.00): Družinski film (r. Olmo Omerzu), (21.00): 1001 noč: Nemiren (r. Miguel Gomes)

ljBTZmHPsB8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.