Stanka Prodnik Božič

14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Kultura  |  TV

Okrogla miza za ležanje

Debatni krožki po nacionalkino

Franci Kek je neumno debato izkoristil za performans o svoji prvi spolni izkušnji

Franci Kek je neumno debato izkoristil za performans o svoji prvi spolni izkušnji
© RTV SLO

Nedeljska oddaja Vikend paket je naslednica vseh bolj in manj priljubljenih popoldanskih oddaj ob koncu tedna, ki jih na nacionalni televiziji gledamo že od devetdesetih let. Prav tam si je ime ustvaril Lado Bizovičar, ki je stare babice jezil z odvezanimi vezalkami, kasneje si je tam blagovno znamko utrdil Klemen Slakonja, nedavno pa so na istem mestu ob istem času v morje vrgli tudi Ulo Furlan, čeprav še ni znala povsem plavati. Jabolko ne pade daleč od drevesa. Ko smo že pri njeni mami Miši Molk – slednja se je te dni konkretno modernizirala in odšla med podkastarje, na portalu MMC namreč vodi Govori molk, spletno radijsko oddajo.

Vikend paket vodita nacionalkin »taksist« Jože Robežnik in trenutno najmanj moteča voditeljica Bernarda Žarn. To je danes močna pogajalska karta v tej instituciji. Oddaja se začne s tako imenovanim Komentatorskim kotičkom, torej precej politično za razvedrilno oddajo. Za kaj pravzaprav gre? Tri slavne (ali polslavne) osebnosti posedijo za mizo in Jože jim predvaja posnetke aktualnih dogodkov preteklega tedna, oni pa jih komentirajo. Gostje Vikend paketa sicer niso nikakršni strokovnjaki, zato bolj streljajo osle, se smejijo, skušajo biti duhoviti, kar jim le redkokdaj uspe, in zasmehujejo politike, o katerih nimajo pojma. Ja, kot smo v zadnjem času že nekajkrat ugotovili, je nacionalka res postala prvakinja v gostovanju nestrokovnih komentatorjev.

Tako so za komentatorsko mizo v prvi oktobrski oddaji sedeli do ušes nasmejana pevka Nuška Drašček, ki svoje podpore stranki SDS nikoli ni skrivala, Fredi Miler, pozabljeni »one hit wonder«, ki so ga potegnili iz naftalina, ter Juš Milčinski, improvizator in igralec v novi oddaji Osvežilna fronta. Gostje so nato »predebatirali« nekaj pripravljenih in iz konteksta vzetih posnetkov iz parlamenta, kjer so svoji inteligenci naredili več škode kot koristi. A krivi pravzaprav niso gostje, kljub kalibru, saj jih voditelj v butasto komentiranje pravzaprav (pri)sili, kriv je pač format rubrike.

To se je pokazalo in potrdilo tudi naslednji teden, ko so za isto mizo sedeli še ena nacionalkina voditeljica, Katja Tratnik (Dobro jutro), še en nacionalkin voditelj, Nejc Šmit (Pop šop), in Franci Kek, nekdanji poslanec Zaresa in boter propadlega Rocka Otočec, ki je v tej družbi deloval popolnoma izgubljen. Z Jožetom vred je vse skupaj padlo na raven gostilniške debate, ko so preskakovali od erotične masaže in nerazumevanja žensk do spolnosti mladih. Franci Kek je šel celo tako daleč, da je vstal, se ulegel na mizo in skušal prikazati, kako je dekle ležalo, ko je imel on prvi spolni odnos. »No, pa dej, sam’ da boš hitro,« naj bi mu rekla. Jože in Bernarda sta bila vidno v zadregi in sta skušala pozornost hitro preusmeriti drugam. Je pa Kek s tem vsaj utišal Tratnikovo in Šmita, ki sta prej pretirano samozavestno in glasno vsem skakala v besedo.

Očitno se je na nacionalki, ko gostje začnejo govoriti neumnosti, treba le uleči na mizo in izvesti performans. Dober napotek za goste v oddajah, kot je Tarča, kjer so v »resni debati« o splavu spet sodelovali tudi tisti, ki tam nimajo kaj iskati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Franci Kek, Novo mesto

    TV: Okrogla miza za ležanje

    Avtorici Stanki Prodnik se med drugim zapiše ’Franci Kek, boter propadlega Rocka Otočec’. Ne vem, od kje ji informacija, da je festival Rock Otočec propadel. Na slednjem, ki smo ga organizirali leta 2013, so nastopila eminentna imena kot Papa Roach, Billy Talent, Dubioza kolektiv... in organizatorji smo poravnali vse račune, enako kot v preostalih sedemnajstih letih. Več