Damjana Kolar

 |  Kultura

Prva predstava mednarodne platforme 1Space

V Španskih borcih v Ljubljani bo 8. novembra ob 19.30 premiera gledališkega performansa z naslovom Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne., ki se ukvarja s tem, kako verski in kulturni milje oblikujeta našo izkušnjo seksa, in obratno, kako lahko seks vpliva na našo kulturno in versko prepričanje. Avtorji predstave so priznani domači in tuji umetniki: Chuma Sopotela (JAR), Ahmed Tobasi (Palestina), Gregor Luštek (Slovenija), Borut Bučinel (Slovenija) in Davor Sanvincenti (Hrvaška), ki so se povezali v sklopu mednarodne platforme 1Space, ki združuje kulturne ustvarjalce iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. 

S kom seksamo in zakaj, kakšne so naše preference, fantazije, in kaj se zgodi, če svoje najgloblje želje in strahove zaupamo stalnemu partnerju, občasnemu ljubimcu ali popolnemu neznancu? Zakaj ne bi s seksom izboljšali odnose, da bi se vsak počutil okrepljen in noben šibek? Kaj naredi seks spet zabaven? S pomočjo teh in podobnih vprašanj performans raziskuje načine, kako verski in kulturni milje oblikujeta našo izkušnjo seksa, pa tudi obratno, kako lahko seks vpliva na naše kulturno in versko prepričanje. Gre za prvo predstavo, ki je nastala v mednarodni produkciji 1Space: Zavod Exodos Ljubljana (Slovenija), KVS (Belgija) in Alkantara (Portugalska).

Vsem ljudem je skupna želja po izkazovanju čustev in ljubezni, pa tudi potreba in pohlep po moči, oblasti. Oboje se izrazito kaže v stalnici človeške zgodovine – vojni. In v vsakdanjiku slehernika – dejanju, v katerem izkazujemo svoja najgloblja čustva in potrebe, dejanju, v katerem mnogi uživajo, a mnogi tudi trpijo. Seksu. Vzporednice namigujejo, da lahko s pomočjo seksa odkrijemo razloge za vojno ...

"Kultura in religija pomembno vplivata na odnos do žensk kot drugorazrednih državljanov, še posebej v državah tretjega sveta, kjer je dotok informacij omejen. Tudi zato je pomembno, da o seksu čim več govorimo," pravi Chuma Sopotela, južnoafriška performerka in režiserka.

"Vsak dan si izmišljujemo nove načine uživanja v seksu, zato včasih postane manj intimen in bolj eksperimentalen. Kaj vzbuja te fantazije in kaj se iz njih lahko naučimo, kako vplivajo na razvoj ali nazadovanje nas kot človeštva?" se sprašuje Ahmed Tobasi, palestinski pisatelj, performer in režiser.

Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne. je prva od šestih predstav, ki nastajajo v sklopu mednarodne platforme 1Space, posvečene razvoju medkontinentalnih umetniških izmenjav, sodelovanja, produkcije in distribucije umetnikov in umetniških del iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. 

1Space je 25-mesečni projekt, namenjen razvoju multidisciplinarnih umetniških del, ustvarjenih s sodelovanjem mladih umetnikov iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. Zasnovale so ga tri partnerske organizacije: Exodos Ljubljana (Slovenija), KVS (Belgija) in Alkantara (Portugalska), da omogočijo kulturnim ustvarjalcem z omenjenih področij mednarodno sodelovanje ter internacionalizacijo delovanja znotraj in zunaj EU. Vsem umetnikom, ne glede na politično, družbeno, finančno ali geografsko ozadje, zagotavlja enake možnosti. V skladu z evropskimi vrednotami se 1Space posveča enakim možnostim in udejstvovanju manjšin, s tem pa prispeva k medkulturni izmenjavi in medsebojnemu razumevanju – ključu za razvoj transnacionalnega delovanja kulturnega sektorja. Celotno delovanje 1Spacea je zasnovano na raznolikosti, ki je vitalnega pomena za vso Evropo.

Prizori in besedila so skupinsko delo umetnikov: Chuma Sopotela in Ahmed Tobasi (zamisel, režija, izvedba), Gregor Luštek (asistent kreacije in koreografija), Borut Bučinel (video, fotografija in svetlobna podoba) in Davor Sanvincenti (scenografija in oblikovanje zvoka). Predstava je v angleškem jeziku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.