Damjana Kolar

 |  Kultura

Liffe letos tudi v Celju in Novem mestu

11 minut

11 minut

V Ljubljani in Mariboru ter letos prvič tudi v Celju in Novem mestu bo od 9. do 20. novembra potekal 27. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, na katerem bodo predvajali več kot 100 celovečernih in 19 kratkometražnih filmov. Festival bo odprl film 11 minut, dinamična in igriva filmska sestavljanka številnih usod iz sodobne Varšave v režiji poljskega cineasta Jerzyja Skolimovskega, letošnjega prejemnika zlatega leva za življenjsko delo na beneškem filmskem festivalu. Režiserju se bodo poklonili tudi v sekciji Posvečeno, kjer bo na ogled sedem filmov.

Tekmovalna sekcija Perspektive obsega deset filmov, ki se bodo potegovali za nagrado Vodomec. Med njimi so režijski prvenec igralke Mirjane Karanović Dobra žena, bolgarska družbeno-kritična drama s političnim pridihom Slava, film Aquarius brazilskega režiserja Kleberja Mendonce Filha o psihološki vojni za stanovanje, srbski film Vlažnost Nikole Ljuce, ki prikazuje nove bogataše sodobne Srbije, ujete med kokain in korupcijo, urbano kulturo in tradicijo naroda ter 24 tednov, družbeno provokativen portret sodobne ženske, ujete v dilemo odločitve o življenju in smrti še ne rojenega bitja.

lQSn67IUq3o

Najbolj priljubljena sekcija Predpremiere bo letos ponudila več kot 20 filmov, med njimi tudi dva slovenska: Nočno življenje v režiji Damjana Kozoleta ter dokumentarni film Petre Seliškar Moj narobe svet - Ježek. Na sporedu bodo v Cannesu nagrajena filma Ameriška ljubica britanske režiserke Andree Arnold, Jaz, Daniel Blake v režiji Kena Loacha, komična pripoved o obujanju ljubezni med očetom in hčerjo Toni Erdmann, nemške režiserke Maren Ade, kontroverzni film Ona nizozemskega režiserja Paula Verhoevna, najnovejši dokumentarec Wernerja Herzoga Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu, Neonski demon Nicolasa Windinga Refna, ki nas popelje v v temačni svet losangeleške modne industrije, Trgovski potnik, svobodna priredba igre Smrt trgovskega potnika Arthurja Millerja, s katero iranski režiser Asghar Farhadi oriše stanje duha v državi.

y1SpWZm1PLc

Znana režiserska imena bodo zastopana tudi v sekciji Kralji in kraljice, med njimi Filipinec Brillante Mendoza s filmom Ma'Rosa, Terence Davies z vizualno impresivno pripovedjo epskih razsežnosti Pesem somraka, Mia-Hansen Love s filmom Prihodnost, korejski režiser Park Chan-wook s Služkinjo, ki je nastala po romanu Sarah Waters. V sekciji Panorama svetovnega filma bodo med drugim predvajali film Jaz, Olga Hepnarova (portret zadnje javno usmrčene ženske na Češkoslovaškem), napeto, čustveno zapleteno dramo Zrinka Ogreste Z druge strani, seksi komedijo "po japonsko" Vlažna punca v vetru. Najbolj drznim filmskim stvaritvam pa je namenjena sekcija Ekstravaganca, ki bo med drugim predstavila film Surovo o nenavadni preobrazbi mlade vegetarijanke in Ultra-seks je izginil!, domiselen kolaž posnetkov več kot stotih pornografskih filmov iz 70 in 80. let prejšnjega stoletja.  

vHOmrolJEiY

V fokusu Liffa bo po letu 2007 ponovno romunski film. Na ogled bo pet najnovejših filmov v režiji Christiana Mungiuja, Adriana Sitaruja, Bogdana Mirice, Raduja Juda in Cristija Puiuja. Retrospektiva Film gre v kino bo posvečena 20. letnici delovanja Slovenske kinoteke, vanjo pa uvrstili filme, v katerih gredo junaki v kino- od Kino paradiža Giuseppeja Tornatorja, Zadnje kino predstave Petra Bogdanovicha - do Kozoletovega filma Usodni telefon. 

mzqkCbaNcXo

V sekciji Kinobalon, ki obsega šest filmov, bo poskrbljeno tudi za otroke in mladino. Letos so kot novost v sodelovanju s festivalom Kinotrip sestavili tudi mladinsko žirijo, ki bo izbrala svojega favorita. V sekciji Evropa na kratko bo v treh sekcijah predstavljenh 19 kratkih filmov, ki se bodo potegovali za nagrado za najboljši kratki film. Na sporedu bodo tudi filmi nominirani za nagrado lux, na festivalu pa se bodo poklonili tudi 30-letnici nastanka filma Davida Lyncha Modri žamet s projekcijo dokumentarnega filma Petra Braatza, ki bo ponudil vpogled v zakulisje snemanja tega kultnega filma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.