IK, STA

 |  Kultura

Umrl je pesnik in glasbenik Leonard Cohen

Na umetnikovo smrt se je že odzval tudi kanadski premier

Leonard Cohen (1934 - 2016)

Leonard Cohen (1934 - 2016)
© WikiCommons

Umrl je legendarni kanadski glasbenik, tekstopisec, pesnik in pisatelj Leonard Cohen, star 82 let. Podrobnosti o okoliščinah njegove smrti še niso znane, novica pa je po svetovnih medijih zaokrožila po tem, ko so Cohenovi predstavniki žalostno vest objavili na njegovi uradni spletni strani na Facebooku. "Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil legendarni pesnik, skladatelj in umetnik Leonard Cohen. Izgubili smo enega najuglednejših in najbolj plodovitih vizionarjev," piše v sporočilu za javnost. Žalna slovesnost za umetnikom bo v kratkem v Los Angelesu. Na njegovo smrt se je že odzval tudi kanadski premier. 

Cohena so večkrat označili za botra melanholije in visokega svečenika patosa. V šest desetletij dolgi karieri je nanizal vrsto uspešnic, kot so Suzanne in So Long, Marianne z njegovega prvenca Songs of Leonard Cohen ter Dance Me To The End Of Love in I'm Your Man.

"Noben drug glasbeni umetnik ni zvenel kot on, ampak njegova dela odmevajo čez generacije. Kanada in svet ga bosta pogrešala," je v prvem odzivu na njegovo smrt sporočil kanadski premier Justin Trudeau.

Rodil se je 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. Kasneje je postal zen budist ter pet let, od 1994 do 1999, preživel v budističnem centru pri Los Angelesu, nato pa se je vrnil h glasbi.

Prvo glasbeno skupino country glasbe Buckskin Boys je ustanovil kot najstnik. Leta 1956 je izdal svojo prvo knjigo pesmi Primerjajmo mitologije, prvi roman The Favourite Game pa leta 1963. Skupno je izdal več kot 12 romanov in pesniških zbirk.

Zaslovel je zaradi svoje glasbe, čeprav je nekoč dejal, da se je z njo začel resneje ukvarjati, ker s pesmimi ni mogel preživeti.

Z glasbo je zaslovel v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je igral z drugimi znanimi pevci, kot so Bob Dylan, pa tudi Joni Mitchell in Joan Baez. Takrat je ljudska oziroma folk glasba doživljala renesanso. Prvi album Pesmi Leonarda Cohena je izdal leta 1968

Glasbene nagrade grammy ni nikoli dobil. Leta 2008 je bil sprejet v znameniti muzej Rock and Roll Hall of Fame in takrat je dejal, da je to zanj neizmeren poklon in čast, ki se je ni nikoli nadejal.

Veljal je za precej sramežljivega glasbenika, ki se ni dobro počutil na odru. Sam je dejal, da verjetno zato, ker je vedno najmanj deset let starejši od vseh ostalih okrog njega.

Med letoma 2008 in 2013 je bil na turneji, saj je zbiral denar za devet milijonov evrov veliko luknjo, ki mu jo je izkopala nekdanja menedžerka in ljubimka Kelley Lynch. Slednja je namreč brez njegove vednosti pognala vse njegove prihranke. Koncerta je imel leta 2009 in 2013 tudi v Ljubljani. Obakrat je razprodal dvorano Stožice. 

Čeprav je prejemnik številnih glasbenih nagrad igral več inštrumentov, je bil njegov glavni inštrument nizek hipnotičen glas, ki je bil poleg melanholije, ki veje iz njegove glasbe, njegov zaščitni znak.

Priljubljen je ostal tudi po 80. letu starosti in njegov glas je postal še temnejši in globlji.

Zadnjo turnejo je imel letos. Zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker je izdal 21. oktobra, nekaj mesecev po smrti ene njegovih največjih ljubezni in muz Marianne Ihlen, ki je bila navdih za pesem So Long, Marianne. V albumu razmišlja o svoji smrti.

Čeprav njegova glasba ne zveni zelo veselo, se Cohen ni imel za pesimista, temvel za nekaj dosti bolj temačnega. V enem od intervjujev je dejal, da je pesimist nekdo, ki šele čaka na dež, sam pa se počuti že do kože premočenega. Skozi kariero se je ubadal z napadi depresije, ki jo je v določenih obdobjih blažil tudi z alkoholom in drogo.

Z umetnico Suzanne Ford je imel dva otroka, Adama in Lorco.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.