Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmska priredba pisemskega romana Jane Austen

V ljubljanskem Kinodvoru bo od 21. novembra do 4. decembra na ogled zgodovinska komedija Ljubezen in prijateljstvo v režiji Whita Stillmana. V prvi filmski priredbi enega zgodnejših romanov Jane Austen Lady Susan, režiser s pomočjo inteligentnega humorja in iskrivih dialogov mojstrsko poustvari ozračje aristokratskih krogov poznega 18. stoletja.

Ljubezen in prijateljstvo je mojstrska priredba novele Lady Susan, ki je bil objavljen leta 1871, čeprav naj bi jo Jane Austen napisala še kot najstnica, nekje okrog leta 1749. Napisana je v pisemski obliki, ki je bila v času nastanka prevladujoča romaneskna forma, protagonistka pa je, za razliko od ostalih del Austenove, izrazito negativen lik. 

Da bi pobegnila pred opravljivimi govoricami, ki se v visokih krogih širijo o njej, se lepa vdova Lady Susan Vernon zateče k sorodnikom svojega pokojnega moža. Med bivanjem na njihovem posestvu se inteligentna in spogledljiva vdova odloči, da bo sebi in svoji hčeri Frederici poiskala snubca. Stvari pa se začnejo zapletati, ko posestvo obiščeta čedni Reginald DeCourcy in izjemno bogati, a ne preveč bistri sir James Martin.

"Jane Austen mi je zelo blizu – njen svet, vsa njena perspektiva. Ta pogled na svet je zanimiv in ganljiv in z njim se lahko povežem tako čustveno kot intelektualno. Za snemanje filma po noveli Lady Susan sem se odločil zato, ker delo v sebi skriva odlično snov, ki pa je bila nekako pomanjkljivo obdelana; sam sem jo želel predstaviti na bolj dramatičen način. /.../ Mislil sem si: 'To delo je čudovito in nihče ga še ni priredil, sploh nisem vedel, da obstaja. Zares je zabavno, kot bi skozi Jane Austen govoril Oscar Wilde."

"Nedvomno so na svetu oportunisti - ljudje, ki iščejo bogastvo ter se poročijo zaradi denarja in takih reči - vendar mislim, da to lahko opraviš dobro ali slabo. Osredotočal sem se na koncept, ko se oškodovanju doda še žalitev: ne samo da ljudje škodujejo drugim, izmislijo si tudi popolnoma neresnično zgodbo, da bi svoje dejanje upravičili ...," je ob filmu zapisal Whit Stillman.

Whit Stillman je ameriški scenarist, režiser in producent. Po diplomi iz zgodovine na univerzi Harvard je najprej delal v založništvu, v filmsko industrijo pa je vstopil kot prodajni agent za filme španskih režiserjev Fernanda Truebe in Fernanda Coloma, v katerih je občasno tudi igral. Kot režiser je debitiral leta 1990 s filmom Metropolitan, ki je bil premierno prikazan na festivalu Sundance, nato pa je osvojil vrsto nagrad, vključno z nominacijo za oskarja za najboljši izvirni scenarij. Sledili sta še dve komediji nravi, Barcelona (1994) in Zadnji dnevi diska (The Last Days of Disco, 1998), kjer sta glavni vlogi odigrali Kate Beckinsale in Chloë Sevigny. Stillmanov četrti film Gospodične v stiski (Damsels in Distress, 2011) z Greto Gerwig v glavni vlogi je bil premierno prikazan kot zaključni film beneškega filmskega festivala, celovečerec Ljubezen in prijateljstvo pa je svetovno premiero doživel januarja 2016 na festivalu Sundance. Whit Stillman slovi kot mojster komedije nravi, njegov naravni filmski habitat pa so višji družbeni sloji.

CebOrU6wt4I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.