Stanka Prodnik

17. 3. 2017  |  Mladina 11  |  Kultura  |  TV

Parada plesnega kiča

Kaj v resnici ocenjujejo v Zvezde plešejo?

Igralki Urški Vučak Markež so med plesom namenili skladbo o oblinah.

Igralki Urški Vučak Markež so med plesom namenili skladbo o oblinah.
© POP TV

Potem ko je svoje goste serijsko spravljal v jok v oddaji Dan najlepših sanj, se je Peter Poles s Taro Zupančič vrnil z licenčno oddajo Zvezde plešejo. Predstavljali smo si prefinjeno in zategnjeno oddajo o plesu, dobili pa smo nabuhlo triurno oddajo, v kateri je toliko vsega, da smo utrujeni že ob sami misli nanjo. V oddaji Zvezde plešejo se namreč zdi, da so scenografi na POP TV porabili ves svoj arzenal svetlobnih učinkov, kostumografski oddelek pa se je lahko do skrajnosti izživljal s kostumi in, to je treba še posebej poudariti, z globokimi moškimi dekolteji. Teh kar ni in ni bilo konec. Tri ure evforije, bleščic in golih moških prsi.

V oddaji Zvezde plešejo je deset bolj ali manj slavnih oseb, ki niso profesionalni plesalci, vsaka oseba pa dobi svojega profesionalnega plesnega partnerja, ki jo spremlja v tekmovanju. Njihove plesne podvige, izdatno podkrepljene s scenskimi elementi in šaljivimi vložki, ocenjuje štiričlanska komisija. Za vse, ki vam spremljanje družabnih plesov zveni kot mora, naj vam pritrdimo, da to tudi je. V oddaji je bilo vse, od domačijskega Dejana Vunjaka, ki je ob balah sena plesal na skladbo Lojzeta Slaka, to je nekoč prepeval tudi njegov oče Brendi, do plešočega bokserja Chorchypa ali pa drugouvrščenega na tekmovanju za mistra Universe, ki je plesal na pesem Dej ruk’n me skupine Rok’n’band, ki jo je napisal eden od žirantov in nekdanji plesalec akrobatskega rokenrola, Lado Bizovičar.

Poleg Bizovičarja, ki se je izkazal za daleč najbolj zabavnega žiranta, so tekmovalne pare ocenjevali še Katarina Venturini, ki je prijazen kolaček in je tudi tokrat sedela ob svojem nekdanjem plesnem partnerju, Andreju Škufci. Ta tokrat igra vlogo Branka Čakarmiša oziroma dežurnega godrnjavca, ki ljudem, ki se s plesom resno ukvarjajo šele kak teden, očita trdost in slabo držo. Posebna kategorija je Nika Urbas, ki se je žirantko pred leti igrala že v tekmovanju supermodelov, tokrat pa je, kot da je padla z drugega planeta, zadolžena za norosti v slogu »Dunajski valček je kot vstop v zabaviščni park« in podobno.

In verjetno ima prav, latinskoameriški in standardni plesi so, čeprav naj bi se z njimi v tovrstnih oddajah lahko ukvarjal vsakdo, zabava za privilegirana, vitka in gibčna telesa. Ko kdo od tekmovalcev tem standardom ne ustreza, se to izpostavi in v nastopu parodira. Ruralni Vunjak je, kot rečeno, plesal obdan s senom, igralki Urški Vučak Markež pa so namenili skladbo o oblinah. Da ne pozabimo, da v resnici ne sodita v svet blišča in elegance.

Nesmiselno bi se bilo pretvarjati, da oddaja presega okvire nedeljske večerne zabave, a po prvi oddaji je jasno, da bo njena žirija pod krinko ocenjevanja plesa ocenjevala tudi to, na kakšen način so nastopajoči moški in ženske, in to, kako svoja telesa prilagajajo zahtevam plesa za višje družbene razrede. Predstavljamo si, da bo občinstvo najbolj nagradilo tiste, ki bodo na prvi pogled imeli najmanj možnosti. Torej Vunjaka in Vučak Markeževo. Da si pritrdimo, da smo s trdim delom lahko družbeno mobilni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.