Marcel Štefančič jr.

20. 10. 2017  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

Milice 2

Milice 2, 2017, Sašo Đukić & Franci Kek

zelo proti +

Grem domov v Novo mesto.

Franci Kek zelo pogreša samega sebe. »Prej so me imeli vsi brez razloga radi, zdaj pa me vsi brez razloga sovražijo,« je rekel, ko se je po debaklu stranke Zares končala njegova politična kariera in ko zanj ni hotel več nihče slišati, toda v Milicah 2, s katerimi skuša preveriti, ali so se nekoč – pred izvolitvijo v parlament – tudi njegovemu humorju smejali brez razloga, takšnih replik, kot je zgornja, žal ne boste našli. Našli boste le replike, ki se ne prilepijo, in humor, s katerim bi lahko mučili slovenske tajkune – po uri in pol bi vse priznali.

Milice 2 nas prepričujejo, da je za komedijo dovolj že to, da si Kek in Sašo Đukić oblečeta policijski uniformi in policijski IQ iz starih vicev o policajih. Milice, posnete pred dvajsetimi leti, so temeljile na isti predpostavki, kar pomeni, da Milice 2 prodajajo humor, ki je obtičal. In policaj, ki si pravi »milicist« in ki hodi z razkrečenimi nogami, je res videti kot pradavnina. Tako kot ni nič bolj utrudljivega od humorja, ki je obtičal, ni nič bolj patetičnega od Kekove želje, da bi bilo vse spet po starem, kot nekoč, preden je zapustil Novo mesto in se »prodal« politiki, potemtakem kot tedaj, ko je v njegovih produkcijah nastopal Roger Moore in ko so ga imeli v Novem mestu za dolenjskega Louisa de Funèsa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.