Stanka Prodnik

25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Kultura  |  TV

Histerija in zavajanje

Predvolilni program POP TV

Janez Janša, Marjan Šarec, voditeljica Petra Kerčmar in Miro Cerar pred soočenjem na Pop TV.

Janez Janša, Marjan Šarec, voditeljica Petra Kerčmar in Miro Cerar pred soočenjem na Pop TV.
© Borut Krajnc

Prvo veliko soočenje na komercialni televiziji POP TV je vodila Petra Kerčmar, druga najbolj histerična voditeljica za Urošem Slakom. V studiu je bilo sedem predsednikov strank, ki jim kaže, da bodo prebile parlamentarni prag, in tema pogovorov je bila takšna, kot je tudi sicer v oddaji 24ur zvečer: patetično-populistično so se pogovarjali o zdravstvu (»So naši najmlajši pacienti z napako na srčku izgubili boj s politiko?«) in pod pretvezo sočutja navijali za brutalno privatizacijo zdravstva ter nato od nekod spet potegnili – ne hecamo se – samega železničarskega sindikalista Silva Berdajsa. Saj veste, tistega, ki rad pregleduje mednožje in je njegova žena napredovala iz čistilke v sprevodnico.

Petra Kerčmar je povedala, da so težave le v javnih podjetjih, v zasebnih pa jih ni, kar bodo na naslednjem ponedeljkovem soočenju na POP TV politikom povedali tudi slovenski gospodarstveniki. Ali: »Nalili vam bodo čistega vina,« kot se je izrazila. Še pred to oddajo, ki jo že nestrpno pričakujemo, se sprašujemo, zakaj bodo politiki odgovarjali bogatim menedžerjem, ne pa izčrpanim delavcem, pametnim znanstvenikom ali prodornim umetnikom?

Nato smo si ogledali še 24ur zvečer, kjer so soočenje analizirali štirje mušketirji Uroša Slaka, ki znajo vedno odgovoriti na vsa vprašanja: Božo Rustja, Marjan Batagelj, Mitja Čander in Igor Muževič. Tako kot Petra Kerčmar v besedo ni skakala le Janezu Janši, so bili tudi oni prizanesljivi le do njega. Sicer so predvsem gostilniško udrihali po levici. Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov, nam je razložil, kako je zdravstvo na Češkem neprimerno boljše kot pri nas: namenijo mu manj denarja in deluje bolj učinkovito. Toliko slabše torej za dejstva, ki pravijo: Slovenija iz javnih sredstev za zdravstvo namenja 6,7 odstotka BDP-ja, Češka pa 7,4 odstotka, kljub temu pa je na lestvici WHO, ki ocenjuje kakovost zdravstvenih sistemov, Slovenija na 38., Češka pa na 47. mestu.

Še bolj kot Muževičevo zavajanje nas je razveselil duhovnik Božo Rustja, odgovorni urednik založbe Ognjišče, ki je pritrjeval Slaku, da je »Židan osebno kriv za sto milijonov slabih kreditov« (mislil je najbrž Križaniča, a kdo bi vedel), pri tem pa se nihče od njih ni spomnil, da sta Zvon 1 in Zvon 2, ki ju je upravljala institucija, ki ji pripada Božo Rustja (RKC), k bančni luknji prispevala za pol milijarde evrov izgub. Božo Rustja se je tudi sicer izkazal kot človek krščanskega usmiljenja: nasprotoval je povišanju socialne podpore za reveže ter pripomnil, da je na Karitasu (!) videl, da nekateri ljudje neupravičeno prejemajo socialno podporo. Kot mu je rekel Slak: »Date veliko na etiko.« Kakopak.

Marjan Batagelj pa je pojasnil, da je bančna luknja nastala, ker so »zviti bankirji« »naivnim podjetnikom« podtikali kredite. Še dobro, da so njihovo naivnost poplačali ljudje, tudi tisti, ki jim danes štejejo vsak evro socialne podpore ali minimalne plače.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.