Borja Močnik

25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Kultura

Koncertni plonklistek 2018

Izbor vidnejših glasbenih dogodkov in festivalov, ki jih v domačiji in njeni bližnji okolici ponuja letošnja odrska ponudba

Britanski alterrockovski zvezdniki Editors so nas obiskali nazadnje 1. decembra 2015 v Kinu Šiška. Njihova naslednja postojanka bo 31. maja Gospodarsko razstavišče.

Britanski alterrockovski zvezdniki Editors so nas obiskali nazadnje 1. decembra 2015 v Kinu Šiška. Njihova naslednja postojanka bo 31. maja Gospodarsko razstavišče.
© Miha Fras

Slovenija je dežela festivalov. Spletna platforma culture.si jih je lani samo na področju kulture zabeležila 197. Eni so ljubiteljski, drugi strokovni, eni amaterski, drugi profesionalni. Nišni, popularni, množični in mini. Včasih tudi enodnevni, kar je za nekatere sporno, saj naj bi bilo v sami definiciji pojma festival to, da traja več kot en dan. So tudi festivali, ki so pravzaprav (tako vaške kot mestne) veselice, zakamuflirane v elegantnejše, mikavnejše pakiranje. Daleč največ od teh jih je glasbenih, kar slaba polovica. Če bi jim dodali še vse koncerte, ki se bodo letos zgodili na naših tleh, bi bil seznam že popolnoma nepregleden. Zato smo za vas nabor zožili in pripravili izbor letošnjih glasbenih dogodkov, na katere velja biti najbolj pozoren. Od dvoranskih spektaklov do manjših posebnosti. Brez žanrskih segregacij.

Izbor seveda ni bil enostaven. Ob izidu tokratne številke Mladine je festival Druga godba s programom mogočnih širin že v polnem zamahu. Tudi ljubljanski klub K4 že praznuje svojo obletnico. Na Dunaju pa že drugič poteka svež in precej ambiciozno zastavljen festival tako bolj robne kot povsem trendovske elektronske muzike Hyperreality. Poleg tega je ponudba do konca leta tolikšna, da vseh vidnih nastopov preprosto ne moremo izpostaviti. Kmalu denimo v Ljubljano prihaja ena vidnejših ustvarjalk ameriškega R & B-ja zadnjih dveh desetletij, Angie Stone, poleti se bosta na Sotočju v Tolminu zvrstili stalnici, punk rock in metal praznika evropske referenčnosti Punk Rock Holiday in MetalDays, jeseni v Kino Šiška prihajajo irski kozmični rockerji God Is An Astronaut ...

Zdaj pa k izžetku, plonklistku ali preprosto seznamu najpompoznejših, najodmevnejših, najrazburljivejših in najopaznejših.

Hrupni dnevi (od 30. maja do 1. junija, Gala hala, Ljubljana)

Kar so bili nekoč enonočni dogodki Hrupni večeri v klubu Gala hala na ljubljanski Metelkovi, je zdaj minifestival Hrupni dnevi na tamkajšnjem letnem vrtu. Prihaja pestra druščina glasnih in kričečih, brez starostnih in žanrskih omejitev, saj lahko pričakujemo šus iz garaže, brco punka, dezorientacijo psihedelije in poskok elektronskih obratov. Z izvajalci, kot so BIG UPS, ŠKM banda, Blaž, Grupa Turisti, Melkbelly, Warrego Valles, Tús Nua, Lynch ...

Kurzschluss live: Editors (31. maj, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana)

Kurzschluss je bil pred petimi leti zamišljen kot prednovoletni pop-up veleklub, a se je potem ustalil kot serijalka oziroma »event brand« preverjenih imen na Gospodarcu v Ljubljani. Tako kitarskih kot tistih s popularnejšega dela didžejevske ponudbe. Letos imajo tudi spomladanski termin s koncertom britanskih postpunkerskih, alterrockovskih zvezdnikov The Editors, ki bodo ob svojem tretjem obisku pri nas poleg venčka uspešnic zaigrali tudi kakšno z nove plošče Violence.

Visionist & Pedro Maia, Nina Hudej (14. junij, Kongresni trg, Ljubljana)

V sklopu festivala Junij v Ljubljani se bodo turisti na enem osrednjih trgov ponovno čudili truščnim raziskovanjem, ki jih prireja Muzej tranzitornih umetnosti Mota v navezi s Kinom Šiška. V slovensko prestolnico se vrača britanski krivilec plesno-basovskih smernic Visionist, ki po revivalu scene grima ni zajahal trendovskega vala, ampak se je raje odpravil v brezno hrupa, temačnosti in nepredvidljivosti. Njegov nastop bo spremljal mojster analognega videa Pedro Maia, večer pa bo uvedla domača didžejka Nina Hudej.

Odprtje festivala Parada ponosa: Peaches (15. junij, Kino Šiška, Ljubljana)

Letošnjo Parado ponosa bo otvorila primerna, logična in pompozna izbira, kanadska junakinja electroclasha Peaches. Varovanka kultne založbe XL je na mednarodno sceno skočila leta 2000 s prvencem The Teaches of Peaches, v naslednjih letih pa navduševala s svojo neposrednostjo, s punkersko držo, z vulgarno, a svežo doktrino šoka. Zadnji album Rub je izdala pred tremi leti, v Ljubljani pa lahko pričakujemo visokooktanski nastop dretja, distorzije, plesnih koračnic in markantnega stila. Za ogrevanje bo didžejala domača dvojka Warrego Valles, ki je pred kratkim postregla s prvencem Botox.

Punk in Drublic (21. junij, Kino Šiška, Ljubljana)

Fenom punkrockerskih rifov in udarcev ne bo treba čakati do festivala Punk Rock Holiday, ki je vsako poletje na Sotočju pri Tolminu, kajti prihaja enodnevni blitzfestival Punk in Drublic. Njegov avtor, obraz (in kurator?) je frontman zasedbe NOFX Fat Mike, ki po nadvse uspešni potrditvi v ZDA dogodek letos prvič širi tudi po Evropi. V Ljubljani se bo ustavil kar pred Kinom Šiška, ob nastopajočih – poleg NOFX so to še Mad Caddies, Bad Cop/Bad Cop, Snuff, The Bronx in domači The Mor(r)ons – pa seveda ne bo šlo brez lokalnih-craft-mikro pivovarjev.

Pearl Jam (22. junija, Milano, Italija)

Grunge ni mrtev! Kar nekaj ameriških rockerskih bendov, ki so zaznamovali MTV-jevska zgodnja 90. leta, se danes vrača v studie in tudi na odre. Velikani iz Seattla Pearl Jam sicer niso nikoli nikamor odšli, so se pa v zadnjih letih ponovno utrdili v tršo, ostrejšo formo. Najbližje nam bodo nastopili v Milanu, kar je tudi eden od redkih še ne razprodanih koncertov evropskega dela velike svetovne turneje. V kratkem sledi tudi nova, enajsta studijska plata.

Laibach (24. junij, Škofjeloški grad, Škofja Loka)

Spektakel po imenu Laibach se splača preveriti vsaj vsakih nekaj let, saj je vsak njihov koncert, projekt ali plošča točno to, kar smo pričakovali, a hkrati nekaj novega, šokantnega, pompoznega, atraktivnega, dodelanega, konceptualnega, tehnično apgrejdanega ... Poleti si največjo domačo izvozno alter glasbeno znamko lahko ogledate na kar nekaj utrjenih lokacijah oziroma kar gradovih, vrhunec pa bo septembrski nastop v ljubljanskih Križankah, kjer bo v navezi z ukrajinskim Filharmoničnim orkestrom iz Lvova spektakel postal megaspektakel. Na sporedu bodo tako laibachovska predelava simfonije kot tudi simfonične predelave Laibacha.

Repetitor in Seine (5. julij, Gala hala, Ljubljana)

Poletja v Ljubljani (tudi) zaradi navala turistov niso več mrtva. Tudi po zaslugi poletne programske ponudbe kluba Gala hala, ki ima praktično vsakodnevni program, tudi pod milim nebom. Nekaj dni po odprtju njenega julijskega letnega vrta, na kateri bo nastopil domači synth pop dvojec Silence (1. julij), se obeta še en udarec galame neumornih beograjskih garažnih postpunkerjev Repetitor, ki veljajo za redko vrsto, enega tistih bendov, ki se jih ne moreš naveličati, pa čeprav so omniprezentni – nastopajo ves čas in povsod. Ob njih bodo na letni oder stopili še zagrebški melanholiki punk folka Seine s frontmanom Ivanom Ščapecem, ki ga poznamo iz razpadle skupine Vlasta Popić.

INmusic festival (od 25. do 27. junija, Zagreb, Hrvaška)

Trinajsta ponovitev festivala, ki velja za nam najbližjega velikana in ga je veteranska, po novem samo spletna glasbena revija NME vključila v svoj izbor »najpopularnejših glasbenih festivalov na svetu«. Tradicionalno je bolj »rockovsko«, »kitarsko« ali »bendovsko« zastavljen in tudi letos ni nič drugače, saj med glavnimi heroji napovedujejo ameriške večkratne povratnike, nekoč eno glavnih institucij grungea, danes suverene težke rockerje Alice In Chains. Napovedujejo še nekoč prvoborca newyorškega novega vala, danes multižanrskega posebneža Davida Byrna, pop avantgardnico St. Vincent in še ene krotilce huronskih rockerskih rifov, Queens of the Stone Age. Prvo ime letošnjega INmusica pa je zasedba, ki zares ne potrebuje nobene predstavitve: Nick Cave & Bad Seeds. Nastopila bosta tudi slovenska benda Futurski in Koala Voice. Če vas obisk mika, ne odlašajte, saj je na voljo le še peščica kart.

Jazz festival Ljubljana (od 27. do 30. junija, več lokacij, Ljubljana)

Predjubilejni, 59. jazzovski festival letos vijači svoj izhodiščni koncept in ga obrača bolj v smer domačih izvajalcev. Zaradi vse bolj plodnega, glasnega in razvejenega domačega (ob)jazzovskega vrveža je bila to pač nuja. Novost je večje število brezplačnih koncertov v parku pred Cankarjevim domom, kjer se bo predstavila tudi mlajša generacija jazzistk in jazzistov, kot običajno bo tudi program za otroke. Festival »najdrznejšega programa« po mnenju Europe Jazz Network 2018 letos postreže s tujim vrhuncem, nastopom tria Dava Hollanda, Zakirja Hussaina in Chrisa Potterja, ki bo oživljal fusion 70. let, preplet jazza indijskih godb in še česa. Ponudil pa bo tudi številne, med seboj popolnoma različne izraze domačih navez in pogruntavščin.

The National (10. julij, SCR Šalata, Zagreb, Hrvaška)

Na Hrvaško se že devetič (od tega petič v Zagreb) vrača ameriška rockovska atrakcija The National. Število obiskov samo po sebi govori o popularnosti zasedbe v regiji, javni podporniki obeh predsedniških kampanj Baracka Obame pa so letos za lansko ploščo Sleep Well Beats končno prejeli grammyja za »najboljšo ploščo alternativne glasbe«. Dogodek se bo zgodil v organizaciji festivala Super- Uho, ki pomeni posebno osvežitev hrvaške festivalske ponudbe in bo letos poleti v Primoštenu.

Iron Maiden (17. julij, Trg Unità, Trst, Italija)

Če smo pred leti pozdravili gesto mesta Trst, ki je na svojem glavnem trgu ponudil nastope različnih plesnih atrakcij, bodo letos na svoj račun prišli predvsem starejši občani. Na Trgu Unità namreč napovedujejo tri koncerte: pevca skupine Aerosmith Stevena Tylerja (18. julija), newyorškega kulta Davida Byrna (21. julija) in britansko definicijo heavy metal muzike Iron Maiden. Ta se v resnici na kraj dratanja vrača, saj je na istem mestu nastopila pred le dvema letoma. Takrat je Bruce Dickinson obljubil, da se vrnejo, in obljubo je tudi držal, tokrat v okviru turneje Legacy of The Beast (Zapuščina zveri), ki bi jo lahko malce predelali v Return of The Beast (Vrnitev zveri). Kdor bo zamudil Davida Byrna na festivalu INmusic v Zagrebu, ga lahko ujame tu. In kdor bo tu zamudil Iron Maiden, jih lahko ujame v Zagrebu 24. julija.

Ed Sheeran (7. avgust, Stadion Ernsta Happla, Dunaj, Avstrija)

Ja, vključili smo tudi eno največjih zvezd pop scene, trenutno najbolj znanega brenkača, pevca, producenta, tekstopisca, igralca Eda Sheerana. Ta se že dolgo mudi na neskončni turneji in nam najbližje se bo ustavil na Dunaju. Bojazni so odveč, poleg materiala s kritiško ne najbolje sprejete lanske plošče bo nedvomno odigral tudi venček večnih.

Eda Sheerana, enega največjih pop zvezdnikov, bodo na Dunaju gostili kar dvakrat, 7. in 8. avgusta.

Eda Sheerana, enega največjih pop zvezdnikov, bodo na Dunaju gostili kar dvakrat, 7. in 8. avgusta.
© Arhiv založbe

Róisín Murphy (14. avgust, Trdnjava sv. Mihovila, Šibenik, Hrvaška)

Trdnjava sv. Mihovila v Šibeniku zadnja leta doživlja konkretno revitalizacijo. Velik del te pomeni poletni glasbeni, precej velikopotezno in turistični sezoni primerno zastavljeni program, nekakšna mešanica hrvaškega pop šmeka in med seboj precej različnih svetovnih (pol retro) trendov. Julija in avgusta bosta tako domače barve zastopala zasedba Urban & 4 in Massimo, pridejo pa še italijanski slavček Mario Biondi, po dolgih letih ponovno aktivni avstrijski tandem kavčarske elektronike Kruder & Dorfmeister in britanski kruner, nekoč vodja kultne zasedbe Roxy Music Bryan Ferry. A največji show bo verjetno uprizorila Róisín Murphy, nekoč glas dvojca Moloko, ki se je po njegovem razpadu precej dobro znašla tudi v solistični vlogi ali kar vlogah. Izjemna performerka in pevka ali alter pop diva, ki je doslej izvedla kar nekaj stilskih zasukov, prav vse s prostodušno eleganco. Zaradi večne nepredvidljivosti in drznosti njene nove projekte stežka čakajo ne le njeni feni, ampak širša zainteresirana javnost, vsak, ki si je že ogledal enega od njenih koncertov, pa bo pritrdil, da je bilo vredno vsakega centa.

Festival Urbano dejanje (UD) (od 21. do 25. avgusta, Tobačna, Ljubljana)

Drugi in obsežnejši od dveh ljubljanskih festivalov »urbanosti«, ki bosta letos v Tobačni in imata nekoliko nerodni imeni (prvi je Festival urbane kulture ali FUKSI, katerega najmočnejša gosta bosta 15. in 16. junija domači Umek in britanski bend Morcheeba, ki je vrhunec doživel v devetdesetih). Kot je že utečeno, bo program razdeljen ohlapno žanrsko po dnevih, in po imenih nastopajočih sodeč gre za ne preveč drzno mešanico radijske scene srednjega toka in malce bolj nišnih zadev. Prvi dan je bolj popevkarski, z največje odtisnjenim imenom Gala Gjurina. Drugi dan je poskočno kitarski, glavna zvezda bo Elvis Jackson, potem je tu raperski sklop z glavo večera, Edom Maajko, plesno klubski z Valentinom Kanzyanijem in zaključni, z »novim« rapom, trapom in R ‘n’ B-jem, s kamniško trojko Matter in novo zvezdo ex-yu scene Senidah.

Ariel Pink (27. avgust, Kino Šiška, Ljubljana)

V Slovenijo prvič prihaja kalifornijski obvladač nizkotehnološkega brkljanja izjemnega pop apila ali nežno hreščečega rocka, ki uporablja kar nekaj retro trikov, a zveni tako sodobno. Ariel Pink, ki je od preloma tisočletja, prvotno z izrazito »naredi sam« kasetno taktiko izdal že dvanajst plošč, zadnja Dedicated to Bobby Jameson pa ni prva in verjetno tudi zadnja ne, ki so ji kritiki strumno prikimali. Izvajalec, katerega samosvojost ali pionirskost potrdi že dejstvo, da so ga mnogi ustoličili za botra novoizumljenih in močno izmuzljivih mikro žanrov, kot je hypnagogic pop. Ali neukvirljivi chillwave.

Kritiško cenjeni Ariel Pink bo pri nas prvič nastopil 27. avgusta v Kinu Šiška.

Kritiško cenjeni Ariel Pink bo pri nas prvič nastopil 27. avgusta v Kinu Šiška.

Dimensions Festival in Outlook Festival (oba Pulj, Hrvaška)

Glavna, bratska, najbolj referenčna in največja festivala britanske kolonizacije hrvaške obale. Če sta prva leta še nekoliko tipala teren, pa sta se zdaj utrdila kot pomemben del turistične ( ja, tudi glasbene) ponudbe v Istri, kar potrdi tudi dejstvo, da se otvoritvena koncerta obeh zgodita v izjemno atraktivni puljski areni. V okviru festivala prvega bosta 29. avgusta tam nastopili dve imeni, ki sta pred kratkim stopili tudi na ljubljanske odre, nemška tanc-mašin ali pionirski techno kolektiv Kraftwerk s svojim 3D-showom in božalec klavirjev ter filinger učinkov Nils Frahm. Drugi festival bosta teden kasneje otvorila dva Britanca: mojster melodik Bonobo in boter grima Wiley. Glavnina obeh festivalov bo postregla s samimi znanimi imeni in praktično vsem, kar ponuja sodobna in trendovska klubska, basovska, houserska, technaška, drum ‘n’ bassovska, raperska, dubovska ... scena in kultura zvočnih sistemov. Na Dimensions se bodo zvrstili stari znanci Helena Hauff, Hunee, Ben UFO ..., novi obrazi, kot je Peggy Gou in mali jazzovski dodatek z bratskima bendoma Sons of Kemet in The Comet is Coming. Na Outlooku pa J Hus, Noisia, Goldie, David Rodigan ...

Dekmantel Selectors (od 23. do 27. avgusta, Tisno, Hrvaška)

Britanci niso edini kolonizatorji hrvaške obale. Tja je pred nekaj leti svoj manjši podfestival lansiral tudi nizozemski Dekmantel. Selectors je dogodek, posvečen didžejevski kulturi. Bolj izboru redkih, ekskluzivnih, eksotičnih, nenavadnih, eklektičnih plošč kot tehniki ali razbijanju plesnega podija. Na utečeni ( ja, spet britanski) manjši lokaciji izbrane, dvatisočglave publike in številnih dogodkov (tam se bo letos zadnjič zgodil tudi festival Soundwave) je prav Selectors hitro postal morda celo najbolj udaren, trendovski in obiskan, festivalske karte so bile razprodane v hipu. Letos bodo svoje najbolj redke plošče, vinilne izkopanine in neizdane dragulje v Tisnem loščili Young Marco, Marcel Dettman, I-F, Antal, Mr. Scruff in, seveda, korenina Dj Harvey.

John Zorn (od 4. do 7. novembra, Porgy & Bess, Dunaj)

Jeseni se bo karavana Johna Zorna, newyorške ikone in edinstvenega hiperproduktivneža, ki združuje nezdružljivo, za nekaj dni ustavila v kultnem dunajskem klubu Porgy & Bess. To bo praznik obsežnega projekta Masada oziroma preigravanje njegovega tretjega sklopa Masada Book Three: The Book Beriah. Še večji praznik se obeta naslednje leto v Ljubljani, saj naj bi Zorn obiskal jubilejni, 60. Jazz festival Ljubljana, in to s kar štirinajstimi zasedbami!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.