Stanka Prodnik

 |  Mladina 22  |  Kultura  |  TV

Zadnja predvolilna histerija

Soočenje z gospodarstveniki pri Urošu Slaku

Uroš Slak med vodenjem predvolilnega soočenja, v katerem so imeli glavno besedo štirje podjetniki.

Uroš Slak med vodenjem predvolilnega soočenja, v katerem so imeli glavno besedo štirje podjetniki.
© Borut Krajnc

Preživeli smo najbolj histerično politično soočenje sezone, ki ga je na Pop TV gostil Uroš Slak. Poleg predsednikov strank, ki jim javnomnenjske ankete kažejo najboljši rezultat, so bili v studiu tudi štirje (Joc Pečečnik, Igor Akrapovič, Ivo Boscarol, Janez Kodila) gospodarstveniki, ki bi po voditeljevem mnenju morali politikom povedati, kako narediti državo čim bolj prijazno gospodarstvu.

Slak kot ustanovitelj in nekdanji direktor Kluba slovenskih podjetnikov, katerega člani so tudi nekateri tokratni gosti, ki jih tudi sicer rad vabi v svoje oddaje, je že začel tendenciozno, s poudarkom na tem, da bomo imeli le toliko javnega sektorja, kolikor nam ga bodo omogočili gospodarstveniki. In okoli tega se je pogovor tudi večino časa vrtel: javni sektor je bil predstavljen kot strošek na plečih tistih, ki resnično delajo. Vsi, razen enega gosta, so prav tekmovali v tem, da bi prikazali, koliko so naredili za gospodarstvo. Karl Erjavec se je ponašal s svojo »gospodarsko diplomacijo« in s tem, kako je slovenskim poslovnežem odpiral vrata v svet, Cerar s subvencijami, ki jih je gospodarstvu namenila vlada, Židan je hvalil uspešnost Pahorjeve vlade, Tonin pa se je s celim bitjem ulizoval gospodarstvenikom, ko pa mu je ostalo še kaj energije, se je strastno zazrl v Luko Mesca.

To je pa tudi največ, kar je slednji, ki ga je voditelj le redko spustil do besede, imel od oddaje. Jasno je bilo, da skušajo na Pop TV blokirati sleherno kritiko obstoječega sistema in onemogočati razmislek o resničnih problemih slovenskega gospodarstva. To jim pride prav le za zgodbe v oddaji Preverjeno. Da bi bil za to kriv družbeni sistem, jim očitno še ni prišlo na misel.

Zanimivo je bilo tudi, kako v nasprotju z Luko Mescem Janša ni imel težav s tem, da bi prišel do besede. Slak ga je obravnaval kot gospoda, puščal mu je prostor in ni mu skakal v besedo, kakor da Janša ne bi bil predsednik vlade, ki je vodila Slovenijo v času, ko je nastalo 25 milijard bruto zunanjega dolga. In kakor da ni pretendent za predsednika vlade, ki bo uvedel domačijsko-avtoritarni način vladanja ter vnovič zavozil konjunkturo.

Zanimivo je tudi, kako že sam zrak naše največje komercialne televizije vpliva na razpoloženje njenih gostov. Jože P. Damijan, minister za razvoj v Janševi vladi, ki se je v zadnjem času, vsaj kar se njegovih zapisov na blogu ali nastopov na Studio City tiče, spreobrnil v Levico, je v studiu Pop TV govoril o nižanju dohodnine in natikanju socialne kapice, kakor bi ga povsem uročil Toninov vroči pogled.

Volitve so tik pred nami in veselimo se ponedeljka po njih: Janša je že napovedal, da mu bo telefon v ponedeljek neumorno zvonil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.