Stanislav Koblar

 |  Mladina 26  |  Kultura

Sarajevski operni feniks

Obisk sarajevskih opere in baleta, ki sta v devetdesetih letih preživela vojno vihro in vstala iz pepela

V operi Hasanaginica v glavnih vlogah nastopajo solisti mlajše generacije, tudi Adema Pljevljak - Krehić (v naslovni vlogi) in Leonardo Šarić.

V operi Hasanaginica v glavnih vlogah nastopajo solisti mlajše generacije, tudi Adema Pljevljak - Krehić (v naslovni vlogi) in Leonardo Šarić.

Leta 1986 so v Sarajevu uprizorili dramo Gamlet, ki jo je po naročilu Narodnega gledališča BiH spisal hrvaški pisec literarnih in dramskih uspešnic Slobodan Šnajder. Zgodba temelji na osebah in dogodkih iz leta 1942; govori o zagatnem položaju pisatelja Ahmeda Muradbegovića, intendanta medvojnega Hrvaškega državnega gledališča v Sarajevu, tesnobi slovitega hrvaškega gledališčnika Branka Gavelle med konfinacijo v tem mestu, kamor so ga, ker je bil grški katoličan, pregnale oblasti t. i. Neodvisne države Hrvaške (NDH). Temelji tudi na sarajevski medvojni uprizoritvi Hamleta spomladi 1942, ki se je v zgodovino gledališča zapisala po pobegu nekaj članov ansambla k partizanom takoj po premieri. Iz spleta teh okoliščin – priimka režiserja Gavelle in naslova Shakespearjeve mojstrovine – je sestavljen naslov dela: Gamlet.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.