Manca G. Renko  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 26  |  Kultura

Patrick Boucheron

Eden najbolj znanih sodobnih zgodovinarjev in soavtor Svetovne zgodovine Francije, ene izmed najbolje prodajanih francoskih knjig

Patrick Boucheron (letnik 1965) je eden najbolj znanih francoskih zgodovinarjev in prav zdaj končuje svojo 13. knjigo, med drugim pa je urejal monumentalno delo Svetovna zgodovina Francije (Histoire mondiale de la France), eno izmed najbolje prodajanih francoskih knjig leta 2017, ki so jo prodali v skoraj polmilijonski nakladi. Obravnava 40 tisoč let francoske zgodovine, od prazgodovine do leta 2015, pisalo pa jo je 122 zgodovinark in zgodovinarjev, ki so pri delu uporabili transnacionalni pripovedni lok. Knjiga ovrže številne francoske narodne mite in pokaže, da je nefrancoski element za to državo pomemben prav toliko kot francoski.

Patrick Boucheron je Ljubljano obiskal na začetku junija na vabilo Francoskega inštituta in festivala Fabula, ko je pri založbi Studia Humanitatis izšel prevod njegovega nastopnega predavanja na Collège de France Kaj zmore zgodovina?. Nastopno predavanje je imel, ko je na tej najuglednejši francoski akademski instituciji prevzel katedro za zgodovino oblasti v zahodni Evropi med 13. in 16. stoletjem. Njegovo delo je pomembno tudi zato, ker si prizadeva, da bi zgodovino mislili, ne pa vanjo samovoljno segali le tedaj, kadar iščemo potrditve za svoje predsodke.

Verjame, da zgodovinopisje ne sme biti le znanstvena disciplina, ampak je »umetnost mišljenja«, ki nam omogoča spajati preteklost, sedanjost in celo prihodnost.

Svetovna zgodovina Francije je izšla med francoskimi predsedniškimi volitvami. Deležna je bila ogromno politične pozornosti in nekateri so njen izid v predvolilnem času razumeli kot del politične kampanje. Zakaj? Kaj ima zgodovina s politiko?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.