Moj oče, Riko Debenjak

Kako velikega umetnika Rika Debenjaka pobliže spoznati ob 110. obletnici njegovega rojstva, kako ga približati mlajšim rodovom, smo se vprašali in odgovor je bil na dlani – le kdo nam bi ga lahko predstavil bolje kot njegov sin, filozof dr. Božidar Debenjak. Deček, ki je odraščal, obkrožen z umetnostjo in najvidnejšimi slovenskimi umetniki, je danes zaslužni profesor pri triinosemdesetih letih, njegov zapis, poln izbranih osebnih utrinkov, pa priča, da se še vedno odlično spomni očeta in tudi njegovih sodobnikov ter posebnosti iz življenja v nekdanji skupni državi Jugoslaviji.

Poročna slika Berte in Rika Debenjaka

Poročna slika Berte in Rika Debenjaka
© Osebni arhiv dr. Božidarja Debenjaka

Rodil se je v Kanalu na Soči in na svoj rojstni kraj je bil zelo navezan; do konca je skrbno hranil domovnico iz leta 1920, v predfašistični Italiji še dvojezično.* Od sorojencev sta dva umrla v otroških letih, sedem pa jih je preživelo: poleg njega še trije starejši bratje ter ena starejša in dve mlajši sestri. Mlajši sestri sta poročeni ostali v Italiji, starši ter pet otrok pa so emigrirali v Jugoslavijo. Vsi štirje bratje so začeli pri železnici, najstarejša dva sta se osamosvojila kot podjetnika in se nato nastanila v Zagrebu, s seboj sta odpeljala bolnega očeta, ki je kasneje umrl in so ga pokopali na Mirogoju. Mati je ostala pri tretjem sinu v Vojvodini in tam umrla leta 1943. Po vojni so jo prekopali in pokopali zraven moža. Po vojni sta bila oba očetova starejša brata, Tone in Jože, v Zagrebu in zaposlena v špedicijskih podjetjih, brat Mirko je bil pri železnici na Ptuju, sestra Marija je živela v Ljubljani, mlajša sestra Ivanka je bila v Bologni, najmlajša, Flora, pa v Petelinjah pri Pivki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.