Stanka Prodnik

4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Kultura  |  TV

Mišelovka

Kdo sme komentirati politiko?

Miša Molk o premieru Marjanu Šarcu, osebnosti leta 2018

Miša Molk o premieru Marjanu Šarcu, osebnosti leta 2018
© TV Slovenija

Na zadnji petek leta 2018 so na nacionalki razglasili osebnost leta in naziv je pripadel premieru Marjanu Šarcu. Prispevku, ki je predstavil ključne točke njegovega lika in dela v zadnjem letu, je v studiu sledil pogovor o njem. Sogovornica je bila Miša Molk.

Nenavadno je, da v studiu kot gostje nastopijo zaposleni s televizije; sklepamo lahko, da na predpraznični petek ni bilo na voljo prav veliko sogovornikov, sogovornic, ko gre za politiko, pa skoraj nikoli ni (izjemi sta največkrat Tanja Starič in Janja Božič Marolt). Tako je nastopila Miša Molk, ki je na precej blaga vprašanja tudi blago odgovarjala, v znamenju tega, da je Marjan Šarec osebnost leta, je izpostavila njegove močnejše točke. Bila je dobro pripravljena in rekla ni ničesar neumnega. Za večino »političnih komentatorjev«, ki največkrat nastopajo na slovenskih televizijah, ne moremo trditi nič od tega.

Vendarle pa se je po njenem nastopu na socialnih omrežjih usul plaz zmerljivk in obračunavanj, ki so se ga nato oprijela tudi glasila stranke SDS. Prvi očitek je bil, da Miša Molk ni kompetentna za politično komentatorko. Zakaj pa ne? Kaj človeka sploh naredi kompetentnega za to vlogo? Če odštejemo notranjepolitične novinarje – kdo nam še ostane: profesor z oddelka za filozofijo, profesor z oddelka za bibliotekarstvo, novinar z nedokončano pravno fakulteto, profesor s FUDŠ ... Nihče od naštetih nima nobene uradne kompetence za komentiranje politike, ker jo je tudi nemogoče imeti. Če kaj, na vseh televizijah pogrešamo več generacijske, poklicne in spolne raznolikosti, ki bi omogočila različne poglede na politiko in potrebe ter pričakovanja državljank in državljanov. Če kaj, bi si morali prizadevati za razbitje predstave o tem, da politiko lahko razumejo in tolmačijo le moški v srednjih/zrelih letih s profesorskimi nazivi.

Nobenega dvoma ni, da če bi na mestu Miše Molk nastopil Slavko Bobovnik, odziv ne bi bil pol tako histeričen; bržkone tudi zato, ker so ljudje bolj navajeni, da jim o politiki govorijo moški, sploh če se jemljejo resno. Tako pa smo na socialnih omrežjih lahko spremljali pravi pogrom, ki je temeljil predvsem na žalitvah in napadu na videz Miše Molk, na zmerjanje z »obrazno zveriženo«, »govorečim silikonom«, »maškaro« ipd. Opaziti je bilo mogoče gnev, predvsem moških, ki se očitno ničesar ne bojijo bolj kot samostojne, samozadostne in samozavestne ženske, ki si upa govoriti o temah, ki jih tradicionalno prepuščamo moškim.

Obračun z Mišo Molk je pokazal, kako pomembno je podij za razpravo o politiki prepuščati različnim ljudem; če ga ne, potem vsako najmanjše odstopanje sproži val žalitev in obračunavanj, ki v veliki meri izhajajo prav iz tega, da so ljudje vajeni gledati in poslušati le en tip politične analize.

In preden se domislite očitka, da Miša Molk ni kompetentna, ker je njeno mesto v razvedrilnem in ne v notranjepolitičnem programu, naj vas opomnimo, da je bil del tega istega programa tudi Marjan Šarec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.