Stanka Prodnik

 |  Mladina 6  |  Kultura  |  TV

Povišan Utrip

Propagandni program, vmes pa oglasi

Nastop lobista Miloša Čiriča v oddaji Tarča

Nastop lobista Miloša Čiriča v oddaji Tarča
© TV Slovenija

Kdor je v soboto ob 19.25 gledal prvi program TV Slovenija, bi videno zlahka zamenjal za propagandni program Nova24TV. Elitna komentatorska oddaja Utrip se je v rokah Jadranke Rebernik namreč spremenila v novo apologijo Janeza Janše in reciklažo tretjerazrednih pogovorno-pametovalskih oddaj, ki jih kot po tekočem traku proizvajajo na tretjem programu TV SLO.

Medtem ko je bila vesoljna Slovenija prejšnji teden priča enemu najhujših udarcev stranki SDS z govorniškega odra v državnem zboru – govor premiera Šarca ob obravnavi ustavne obtožbe je na družbenih omrežjih postal viralen –, se je Jadranki zdelo, da je šlo za neokusen obračun z njeno priljubljeno politično skupino. »Premier pravi, da ima s prejšnjim sistemom le toliko, da je nosil pionirsko čepico. Drži, vsi, ki smo bili rojeni v tistem času, smo bili deležni pranja možganov v šolah. In pri sedmih letih najbrž verjameš marsičemu, kar si slišal v šoli takrat. Problem je, če temu verjameš tudi dandanes.

Ko je Marjan nosil pionirsko čepico, so Janeza ravno vrgli iz Komunistične partije, ker si je drznil dvomiti v komunistični sistem in njegovo pravičnost in predvsem v ljudskost jugoslovanske armade.« V odvetniški pristranskosti do svojega ljubega »klienta« je seveda pozabila omeniti, da so Janeza iz partije vrgli zaradi radikalnih komunističnih idej, ob katerih je bilo še partijskim funkcionarjem nelagodno,

Janez pa si je nato še nekaj časa na vse pretege prizadeval, da bi ga sprejeli nazaj. V oglasnih blokih pred Utripom in po njem je bilo več resnicoljubnosti.

Prejšnji teden smo obupovali tudi ob gledanju Tarče, kjer so se tokrat lotili tematike morebitnega državnega odkupa Mercatorja iz krempljev hrvaške zombi korporacije Agrokor. Večji del oddaje je sicer minil ob nedoraslem zaletavanju voditeljice Erike Žnidaršič in abonentke s Financ Petre Sovdat v Luko Mesca, ki si je za nadčloveški napor pri ohranjanju mirnosti in vztrajanju pri vsebinskih odgovorih prislužil vsaj kakšno spominsko plaketo, če že ne odlikovanje.

Tako Utrip kot Tarča sta imela skupno točko – nastop lobista in ljubitelja futuristične optike Miloša Čiriča, ki ga nacionalka iz neznanega razloga vedno znova vabi h komentiranju aktualnih dogodkov, pa čeprav je jasno, da bo kot lobist pač zagovarjal interes najboljšega ponudnika, ne pa interes javnosti. In skrajno neokusno je bilo, da človek, ki je Mercator pomagal spraviti v roke padlega tajkuna Ivice Todorića, še naprej lahko pametuje ne samo o Mercatorju, pač pa tudi o vsem, kar da je narobe v slovenski družbi. Kot da bi požigalec razlagal o požarni varnosti.

Medtem so prvorazredna »prime time« termina v petek in soboto na prvem programu nacionalke zasedli Čuki s svojim koncertom ob 30-letnici delovanja skupine. Ko imaš takšno nacionalno televizijo, Potrebuješ veliko potrpljenja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.