Damjana Kolar

 |  Kultura

Berlinski zid in drugi zidovi med nami 

Letošnjo Fabulo bodo obiskali Tatjana Tolstoj, Ingo Schulze, Éric Vuillard, Rachel Cusk in drugi    

Ingo Schulze

Ingo Schulze

Od 27. februarja do 9. marca bo potekal 16. festival Literature sveta - Fabula, ki velja za največji in najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in širši regiji, v zadnjih letih pa je v Slovenijo privabil številne sodobne klasike. V fokusu letošnjega festivala in slovenskih prevodov knjig osrednjih gostov je tema Zidovi med nami, ki po besedah umetniške vodje festivala Mance G. Renko ni povezana le s 30. obletnico padca berlinskega zidu, ampak tudi z zidovi med resničnostjo in fikcijo, preteklostjo in sedanjostjo, zidovi med kulturami, med čustvi ljudi, ki se le s težavo sporazumevajo in nenazadnje tudi s pravimi zidovi, ki zaznamujejo našo arhitekturno krajino.

V okviru Fabule pred Fabulo bo v Cankarjevem domu nastopil argentinsko-kanadski intelektualec Alberto Manguel. Ko je bil star 16 let, mu je oslepeli Jorge Luis Borges ponudil delo, naj postane njegov bralec. Slovenskim bralcem bo predstavil biografski esej Z Borgesom, v katerem je opisal druženje z njim.

Druga gostja bo Eva Illouz, profesorica sociologije na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in gostujoča predavateljica na številnih uglednih univerzah po svetu, ki se ukvarja predvsem z odnosi, ljubeznijo, v času kapitalizma in postkapitalizma, v okviru fokusa Zidovi med nami pa bo spregovorila o preprekah, s katerimi čas, v katerem živimo, posega v intimne odnose.

Uradno odprtje festivala bo 1. marca z nastopom ruske pisateljice, esejistke in intelektualke Tatjane Tolstoj, ki je dvanajst let na ruski televiziji vodila kultno pogovorno oddajo o kulturi in politiki, Šola obrekovanja. Velja za eno najbolj znanih pisateljic iz obdobja perestrojke ter posovjetskega časa. V osemdesetih in devetdesetih letih je živela v ZDA, kjer je poučevala na različnih univerzah.

Eden od vrhuncev festivala bo gostovanje Inga Schulzeja, enega najbolj znanih sodobnih nemških pisateljev, ki bo predstavil zbirko 33 trenutkov sreče, v kateri popisuje življenje v St. Peterburgu v času tranzicije, ko je Rusija prehajala iz enega sveta v drugega.

V zbirki esejev Tuja lepota je zbranih enajst esejev, ki so nastali v zadnjih tridesetih letih in vsak na svoj način tematizira rusko resničnost – od politike do vsakdanjega življenja; dotikajo pa se tudi občutka tujosti, drugačnosti – in iskanja lepote v njem. "V delu Tatjane Tolstoj je mogoče najti odmeve njenega daljnega starega strica, Leva Tolstoja – ljubezen do narave, psihološke uvide, pozornost za detajle vsakdanjega življenja. A njene pretresljive zgodbe še bolj spominjajo na Čehova, ki notranja življenja in neizpolnjene sanje izriše s sočutjem in uvidom", so zapisali v The New York Times.

Eden od vrhuncev festivala bo gostovanje Inga Schulzeja, enega najbolj znanih sodobnih nemških pisateljev, ki bo predstavil zbirko 33 trenutkov sreče, v kateri popisuje življenje v St. Peterburgu v času tranzicije, ko je Rusija prehajala iz enega sveta v drugega.

Ljubljano bo obiskal tudi Éric Vuillard, francoski režiser in avtor, ki je leta 2017 prejel Goncourtovo nagrado. Predstavil bo zgodovinsko miniaturo Dnevni red, ki v središče postavlja Hitlerjev vzpon na oblast, predvsem njegove prve zunanjepolitične poteze, med katere sodi priključitev Avstrije.

Festival se bo 9. marca zaključil z nastopom Rachel Cusk, kanadsko-britanske pisateljice, ki je zaslovela leta 2014, ko je izšel prvi del trilogije romanov, ki nosi naslov Obris. V središču je prvoosebna pripovedovalka Faye, ki skozi zgodbe drugih izrisuje lastni portret, sliko ženske, ki se sooča z bremeni življenja: ločitvijo, družino, kariero, travmami, pričakovanji, negotovostjo in vsem drugim, kar je nemogoče upovedati, a nujno živeti.

V delu Tatjane Tolstoj, ki bo prav tako obiskala Fabulo, je mogoče najti odmeve njenega daljnega starega strica, Leva Tolstoja – ljubezen do narave, psihološke uvide, pozornost za detajle vsakdanjega življenja. A njene pretresljive zgodbe še bolj spominjajo na Čehova, ki notranja življenja in neizpolnjene sanje izriše s sočutjem in uvidom.

Ob izidu enega od prelomnih romanov zadnjih let, Tramvaj 83 bodo v Vodnikovi domačiji gostili Fistona Mwanzo Mujilo, ki prihaja iz Demokratične republike Kongo, živi pa v Avstriji, kjer na graški univerzi poučuje književnost. Tramvaj 83 je eksperimentalni roman, ki se poigrava z literarnimi, zgodovinskimi in kulturnimi aluzijami in klišeji o Afriki. Večer bo zaokrožil koncert skupine Smrt boga in otrok.

V sklopu Filmske Fabule bodo predvajali tri evropske filme, ki tematizirajo usodnost zidov: Izumrtje (r. Salome Lamas), Tranzit (r. Christian Petzold) ter Adam In Evelyn (r. Andreas Goldstein). V Muzeju novejše zgodovine bodo pripravili okroglo mizo Zidovi Evrope, meje med nami: Berlin, trideset let pozneje, v Nuku pa pogovor na temo Kje so zidovi NUK 2?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.