Damjana Kolar

 |  Kultura

Najbolj razvpiti serijski morilec vseh časov

Biografski kriminalni triler o Tedu Bundyju je nastal po romanu Elizabeth Kendall The Phantom Prince: My Life With Ted Bundy, v katerem avtorica razkrije podrobnosti sedemletnega razmerja s serijskim morilcem

Od 3. maja dalje bo v Koloseju na ogled biografski kriminalni triler Čista zloba v režiji Joea Berlingerja. Gre za zgodbo o najbolj razvpitem serijskem morilcu vseh časov, Tedu Bundyju, ki ga je upodobil igralec Zac Efron. Kriminalna srhljivka, posneta po resničnih dogodkih, je prikazana skozi oči Bundyjevega dolgoletnega dekleta, ki si je vrsto let zatiskalo oči pred resnico in zanikalo vse obtožbe zoper njega, a ga na koncu le predalo policiji. Film je bil premierno prikazan januarja letos na filmskem festivalu Sundance točno trideset let po Bundyjevi usmrtitvi, nastal pa je po romanu Elizabeth Kendall The Phantom Prince: My Life With Ted Bundy, v katerem avtorica razkrije podrobnosti sedemletnega razmerja s serijskim morilcem.

Leta 1969 karizmatičen in izjemno privlačen Ted Bundy popolnoma prevzame samohranilko Liz Kloepfer, ki se ne more upreti njegovim čarom. Kmalu se vanj zaljubi in videti je, da sta srečen par, ko Teda nenadoma aretirajo in ga obtožijo številnih grozljivih umorov. Njena zaskrbljenost se z novimi dokazi hitro sprevrže v paranojo, ko je prisiljena sprejeti dejstvo, da je moški, s katerim je živela, psihopat. Med policijskim priporom je Bundyju uspel drzen pobeg, preden so ga ujeli in mu sodili za umor. Med sojenjem se je branil tudi sam, a bil na koncu le obsojen. Za njegove številne grozljive zločine so Liz in vsa javnost izvedeli tik pred njegovo usmrtitvijo. 

Theodore Robert Bundy, ki se je rodil 24. novembra 1946, je bil ameriški serijski morilec, ugrabitelj, posiljevalec, vlomilec in nekrofil, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja napadel in umoril številne mlade ženske in dekleta. Ker je deloval kot karizmatičen in šarmanten moški, je svoje žrtve hitro zvabil v past. Potem, ko je več kot deset let umore zanikal, je tik pred usmrtitvijo priznal trideset umorov, ki jih je zagrešil v sedmih zveznih državah med leti 1974 in 1978. Resnično število žrtev je ostalo neznano. Več žrtev je obglavil, nekaj glav obdržal za spomin v svojem stanovanju, trupla pa zavrgel. Prvič so ga zaradi ugrabitve in poskusa kaznivega napada priprli leta 1975, kasneje pa je postal osumljenec številnih nerešenih umorov v več zveznih državah. Dvakrat mu je uspelo pobegniti iz zapora, ko so ga končno ujeli in priprli na Floridi leta 1978. 24. januarja 1989 so ga v zaporu na Floridi usmrtili na električnem stolu.

Izvirni naslov filma Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile so izbrali na podlagi sodnikovega citata med sojenjem, ko je rekel: "Zločini so bili skrajno pokvarjeni, šokantno zlobni, nizkotni, in bili narejeni, da povzročijo visoko stopnjo bolečine." 

L369rbOD2X4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.