Damjana Kolar

 |  Kultura

Ljubljana v objemu intimnih svetlob

Med 16. majem in 15. junijem bo Svetlobna gverila s številnimi svetlobnimi instalacijami, projekcijami in drugimi postavitvami razsvetlila nočno Ljubljano

Surreal Visuals

Surreal Visuals

Od 16. maja do 15. junija bo v Ljubljani potekal 13. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila, ki se ponovno podaja v svetlobno zasedbo javnega prostora v mestnem središču, kjer se lokacijam v okolici Križank in Galerije Vžigalica pridružuje tudi nekaj novih prizorišč. Letošnji festival se posveča raziskovanju meja, zato se bodo tokrat podali tudi v nekatere mejne predele mesta – natančneje na Fužine, kjer se v drugem festivalskem sklopu obeta vrsta postavitev, večinoma nastalih v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, ter v AKC Metelkova mesto. Vrsta projektov bo tudi letos izvedena v sodelovanju z dijaki in študenti različnih ljubljanskih srednjih šol, fakultet in akademij, s čimer vztrajajo pri vzgoji ter izobraževanju novih generacij kreativcev.

Letošnji festival bodo zaznamovali manjši projekti, ki terjajo nekaj več pozornosti pri njihovem odkrivanju; velikopoteznost se tokrat umika v prid intimnejšim poudarkom. Obeta se tudi vrsta novih projektov domačih umetnikov in umetnic, ki so bili ustvarjeni posebej za festival. S temo festivala se podajajo v raziskovanje in osmišljanje različnih vidikov in konceptov meja, naj si bodo te razumljene kot fizične, optične, družbene, psihološke ali povsem duhovne kategorije, ki razdvajajo, a hkrati tudi zbližujejo in povezujejo. Predstavili bodo dela, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo … dela, ki raziskujejo meje človeške percepcije in domišljije ter tako ponujajo premislek o fenomenu, ki spričo aktualnega dogajanja vzbuja nemalo zanimanja.

Festival bo 16. maja ob 21.30 odprla skupinska razstava v Galeriji Vžigalica, na kateri se bodo predstavili: interdisciplinarni kolektiv Stran 22 s svetlobno instalacijo Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina, ki predstavlja prvo v seriji del, ki raziskujejo meje med posameznikovim intimnim doživljanjem sveta in specifično kolektivno izkušnjo. Interaktivna mehanska naprava tvori s pomočjo milnice krhke opne, ki ustvarjajo domala psihadelične barvne in svetlobne teksture; iransko-francoski tandem Golnaz Behrouznia & François Donato z interaktvno svetlobno instalacijo Svetlobna fikcija #2, ki raziskuje ločnice in prehodnost med fiktivnim ter realnim, med umetniško domišljijo, digitalno tehnologijo in znanostjo, še zlasti biologijo; nizozemska umetnica Surreal Visuals s projektom Tunelski vid 3.0 & Ogledalo za introspekcijo, svetlobnimi slikami-objekti, ki žarčijo podobe ritmiziranih geometrijskih vzorcev, ki izginevajo v neskončnem prostoru; gledalec ob srečanju z njenimi deli uzre samega sebe, a se hkrati znajde pred abstraktnim prostorom, hipnotično tunelsko strukturo, ki ga dobesedno posrka vase.

Golnaz Behrouznia & Francois Donato

Golnaz Behrouznia & Francois Donato

Na Trgu francoske revolucije se bosta s projektom Podzemlje predstavila Boštjan Drinovec in VJ Mesec, na katerem se avtorja podajata v v podzemne jaške z električnimi vodi, kjer s pomočjo svetlobnih intervencij razkrivata neodkriti teritorij, Na Vrtu ob Križevniški cerkvi se bodo z dvema projektoma predstavili dijaki in dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, na Križevniški (Soteska) Tina Drčar z instalacijo Narobe morje, ki poudarja aktualno migrantsko problematiko s kolažirani odtisi časopisnih naslovov na trupih ožarčenih plovil.

Boštjan Drinovec & VJ Mesec

Boštjan Drinovec & VJ Mesec

Na Novem trgu bo Neža Jurman za interaktivno instalacijo Urbano oklevanje izbrala edino drevo sredi tlakovanega, izpraznjenega trga, ki bo v času festivala privzel novo podobo in se v svoji izoliranosti preobrazil v interaktivno svetlobno in zvočno telo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje & Fakulteta za računalništvo in informatiko se bo predstavila z objekti in projekcijami Za odstrtimi okni, na Bregu Gašper Milkovič Biloslav & Mitja Cerkvenik & Marko Turkuš & Marko Vivoda z instalacijo Radia, ki raziskuje kompleksnost razmerja med človekom in okoljem, na ploščadi pri CD Franc Solina in Enej Guček Puhar z interaktivno projekcijo Empatija, na Trgu narodnih herojev pa Luka Savić s svetlobno skulpturo Kot v nebesih, tako na zemlji, ki pri svojem delu pogosto reinterpretira oziroma komentira dela drugih umetnikov; tokrat je izbral Marka Pogačnika.

Franc Solina & Enej Guček Puhar

Franc Solina & Enej Guček Puhar

Festival letos gostuje tudi v Galeriji Alkatraz, kjer se obeta prva samostojna predstavitev nemškega kolektiva RaumZeitPiraten, ki ustvarjajo značilne 'tehno' svetlobne instalacije, mobilne in kinetične naredi-si-sam skulpture iz predelanih optoakustičnih naprav. Ob koncu festivala bodo v Svetlobnem parku ob Gradaščici v Trnovem postavili novo svetlobno skulpturo Mete Grgurevič in Jaše, ki bo nekaj prihodnjih let z zvokom in svetlobo nagovarjala mimoidoče. S festivalskim programom se še naprej trudimo izvrševati temeljno poslanstvo festivala: z vizualnimi ter intermedijskimi projekti poudariti drugačne vizure mesta in izpostaviti vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora, nenazadnje pa tudi pri kvaliteti in barvitosti urbanega življenja.

RaumZeitPiraten

RaumZeitPiraten

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.