Stanka Prodnik

17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Kultura  |  TV

Lažni prodajalci sreče

Politiki SDS, SLS in Dom so dokaj neuspešno nabirali glasove prestrašenih domačinov

Predsednik SDS Janez Janša na shodu proti migrantskim centrom na naši južni meji

Predsednik SDS Janez Janša na shodu proti migrantskim centrom na naši južni meji
© Pop TV

Po zlatem hodniku palače, obloženem z bogato rdečo preprogo, je proti kameram stopal dostojanstveni par z dojenčkom. Ta fantek, sin princa Harryja in njegove žene vojvodinje Meghan, je najlepši, najbolj priljubljen na svetu, vsi mu želimo vse najlepše, smo na cesti od Britancev izvedeli v izsekih, zmontiranih med sprehodom družine do bliskavic. »Otroci se v svojo usodo rojevajo vsak dan,« pa je bil komentar, ki je medijsko prezentacijo kraljevega dojenčka spretno povezal z naslednjim, kontrastnim prispevkom v nedeljski oddaji Zrcalo tedna. In smo se preselili v Pakistan, del Commonwealtha, kjer smo spoznali deklico Mukadas Ašraf. Usoda jo je popeljala v dogovorjeni zakon s Kitajcem, kar je pogosta praksa za premagovanje revščine v tej revni deželi, in komaj je ubežala nasilnemu možu.

»Bodoča nevesta naj bo mlada, delavna, podložna,« pa ima menda večje možnosti, da jo staršem uspe poslati na tuje v upanju, da bo imela lepše življenje, včasih pa tudi sami pospravijo nekaj tisoč evrov. Zrcalo tedna odlikujejo miren tempo ter širina in globina, zaradi katerih si lahko privošči tehten komentar sveta. »Prelahko bi bilo iz vsaj na videz varnega udobja tukajšnjega izobilja obsojati družine teh deklet in dekleta same. Kako morejo, se nedvomno sprašujemo. A v brezizhodnem objemu revščine se oprimejo vsake bilke. In lažnih prodajalcev sreče, brezsrčnih šarlatanov, pogoltnih krvosesov, v svetu ne manjka.«

Politike strank SDS, SLS in Dom smo lahko na televiziji spremljali dan pred tem, v soboto, ko so se udeležili shoda proti migrantskim centrom na naši južni meji. Tamkaj -šnji prebivalci so v stiski, strah jih je. Zgodba o ugrabitvi 79-letnega Črnomaljca, ki naj bi jo prejšnji teden izvedli neuspešni prosilci za azil, je grozljiva. Strašno je živeti z mislijo, da se to lahko zgodi tudi tebi, še posebej, če se ti zdi, da te je država pustila na cedilu. A očitno ta zgodba, podkrepljena z rasističnimi, ksenofobnimi in versko nestrpnimi floskulami politikov ter njihovimi agresivnimi in enodimenzionalnimi rešitvami, vendarle ni »izbila sodu dna«, kot so upali udeleženi politiki, saj je kljub njihovim prizadevanjem na shod prišlo le okoli 500 ljudi. Tako Dnevnik kot 24ur sta naredila prispevka, ki jima sicer ne moremo pripisati globine, s katero Zrcalo tedna dogodke umesti v kompleksnost sveta, vsekakor pa tudi ne očitati niti obsojanja prestrašenih domačinov niti prevelike bombastičnosti in s tem podžiganja strahu. Mogoče tudi zato, ker vlada, kot smo izvedeli iz nadaljnjih prispevkov, ne glede na »svarila« opozicije izvaja ukrepe, ki jih protestniki zahtevajo. Na Pop TV se sicer niso mogli upreti igranju Janeza Janše na strune negotovih in razžaljenih ljudskih src: »Tisti, ki pravijo, da je Slovenija varna, so v Ljubljani na Levstikovi in Prešernovi, ki sta zastraženi in gotovo varni.« Temu lahko dodamo še, da se je »treba zavedati, da ti politiki pred volitvami nabirajo politične točke, ko pa bodo zasedli svoje položaje v evropskem parlamentu, bodo na nas, navaden narod, enostavno pozabili«, kot je izjavil eden od protestnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.