Stanka Prodnik

16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Kultura  |  TV

Ekonomika protestov

Informativne oddaje so razumevajoče do protestov predvsem, dokler koga ne zmotijo in če so ekonomsko upravičeni

Sočutje do kozlička pod krznenim klobukom

Sočutje do kozlička pod krznenim klobukom
© POP TV

Glavni krivci za pereče tegobe na slovenskem podeželju niso le vse številnejši medvedi in volkovi, temveč predvsem Zajc, minister za okolje in prostor, ki ne ukrepa dovolj odločno. To je ugotavljalo nekaj sto kmetov, ki so zaradi napadov zveri v soboto protestirali v Velikih Laščah. Iz poročanja na Pop TV in TV Slovenija smo gledalci med vrsticami razbrali, da je boj protestnikov tokrat bolj kot za lastno varnost predvsem ekonomski – kar pa je tudi za novinarje očitno najbolj neoporečen razlog za protestiranje.

Skrb zbujajoče se sliši, da kmet “nima nobene pravice”, kot je novinarki 24 ur ogorčeno dejal eden od protestnikov. Drugi gospod je bil jezen, da so obljubili, da bo plačano, pa še vedno ni (kdo, kaj in komu, iz prispevka nismo izvedeli, verjetno nadomestilo, ki ga prejmejo kmetje zaradi napadov zveri). A najslikovitejši je bil protestnik, ki je prišel s kozličkom in žalobno razlagal fantku, da so njegovo sestrico vzeli volkovi. Da je bil (protestnik) odet v kozjo ali kravjo kožo in da se življenje gojenih kozličkov, jagenjčkov in teličkov običajno ne konča z naravno smrtjo, se ustvarjalcem oddaje ni zdelo nič nenavadnega.

Manj razumevanja so dva dni poprej doživeli protestniki, ki, tako kot kmetje, hočejo vplivati na to, katere in koliko živali umirajo. Okoli trideset veganov je v koprskem supermarketu z zalepljenimi usti stalo ob oddelku z mesom, s transparenti in letaki so opominjali, da so odločitve za nakup povezane s trpljenjem in smrtjo živali. V oddaji Svet na Kanalu A je Gregor Trebušak res gostil predstavnika protestnikov v studiu ter mu dal priložnost, da razloži njihova prizadevanja, a v podtonu je ostajalo vprašanje, ali so takšni protesti sploh sprejemljivi. Zdelo pa se nam je, da se je ta ton bistveno umiril ob ugotovitvah novinarke, da se veganski izdelki vse bolj prodajajo. Če je biznis, so bolj prebavljiva tudi nadležna etična vprašanja.

Še večji izziv pri iskanju razumevanja medijev imajo protestniki v Hongkongu. Že od junija protestirajo za razmeroma abstrakten cilj, katerega neuresničitev pa bi imela zelo temne posledice: nasprotujejo spremembi zakonodaje, ki bi omogočala izročanje prebivalcev v kitajski pravosodni sistem. Ta ne slovi po spoštovanju človekovih pravic, in glede na to, da gre za svetovno velesilo, je za ves svet relevantno, kako se zadeva razpleta. A tudi TV Slovenija, ki o zadevi sicer poglobljeno poroča, se pridruži svetovnim medijem v točki, ko lahko začne igrati na turistične strune gledalcev: ob vprašanju, koliko letov je bilo odpovedanih zaradi protestov in kaj to pomeni za potnike, nenadoma lažje podvomimo o upravičenosti protestiranja.

Po bloku novic so nas razveselile informacije financerjev programa, da kilo govedine dobimo že za šest evrov, za svinjske kocke bomo odšteli še manj, na policah pa na nas že čakajo tudi zelenjavni hamburgerji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.