Saša Eržen

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

Minidom

Ekokapsula za dva

© Arhiv Mladine

Minimalistično bivališče, imenovano ekokapsula, izvorno ecocapsule, ki ga je zasnovalo slovaško zagonsko podjetje, je odslej prek platforme airbnb v Bratislavi na voljo vsem, ki bi želeli preizkusiti samooskrbno življenje na desetih kvadratnih metrih. Prvih petdeset kupcev bo za prvo generacijo ekokapsul plačalo po 79.900 evrov, ko bo stekla množična proizvodnja, bo treba zanjo odšteti manj. Jajčasti domek je dovolj velik za eno do dve osebi; poltretji meter visoka kapsula je dolga štiri metre in pol, široka pa 220 centimetrov. Ni je treba priključiti na vodovod ali električno napeljavo, saj zbira in filtrira deževnico ali katerokoli drugo vodo, ki je na voljo, elektriko pa ustvarja s pomočjo vetrnice in solarnih panelov. Njena notranjost spominja na počitniško prikolico; kuhinja je opremljena z indukcijsko kuhalno ploščo, mini hladilnikom in pomivalnim koritom, bivalni prostor s široko posteljo in mizo, kopalnica pa z umivalnikom, katerega pipa se spremeni tudi v prho, ter straniščem, ki izločke kompostira. Kompaktni dom futurističnega videza lahko naložimo na prikolico, podobno kot čoln, in ga z avtom odpeljemo ter prestavimo kamorkoli.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.