Stanka Prodnik

11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Kultura  |  TV

Znan gej ima svoj glas

Je spolna usmerjenost spet ali še vedno novica?

Nič ne boli, pa tudi nalezljivo ni, je ugotovil Avdić ob objemu z gejem

Nič ne boli, pa tudi nalezljivo ni, je ugotovil Avdić ob objemu z gejem
© POP TV

V prestižnem nedeljskem televizijskem terminu tudi to jesen kraljuje Popova oddaja Znan obraz ima svoj glas. Znani in »znani« Slovenci se zamaskirajo v slavne glasbenike in nastopijo z znanimi pesmimi, njihove nastope ocenjuje žirija, vmes je nekaj drame in vse skupaj povezuje Denis Avdić. Ta ohranja svoj značilni slog, v katerem znane stereotipe bolj ali (pogosto) manj uspešno plete v humorne domislice. Za nekatere šale, na primer, kako so zdravniki tudi igralci, saj lažejo, da ne bo bolelo, lahko rečemo, da so sicer ne najbolj originalne, pa tudi posebej škodljive ne.

A kaj, ko so se v nedeljo že v prvih minutah razbuhteli stereotipi o moškosti in ženskosti, ko se je pevec Srđan Milovanović preoblekel v, kot je dejal Avdić, »pnevmatično izpopolnjeno hip hop pevko Cardi B« ( ob linasto, je torej želel povedati). Kot večine znanih obrazov v oddaji avtorica teh vrstic tudi Srđanovega dotlej sicer še ni poznala, se pa je imela priložnost z njim seznaniti, ko sta se možakarja pomenila pred nastopom. Med drugim je moralo biti jasno, da Srđan niti slučajno ne uživa v ženskih oblačilih in da so mu ženske obline všeč le na ženskah. Z Avdićem sta za zaključek odigrala najbolj tipično situacijo, v kateri je moški z žensko: najbolj očitna in smešna ženska značilnost je očitno, da histerično težijo moškim, zakaj puščajo nogavice po stanovanju. Ko smo preživeli njegovega in še nekaj nastopov, pa nam je Pop pripravil šok. Še en znan obraz,

David Amaro,je namreč dobil nalogo, da oponaša irskega pevca Hozierja, ki je zaslovel s pesmijo o homofobiji Take me to Church. David je povedal, da se je z 19 leti odselil v Veliko Britanijo ravno zaradi homofobije. »Ker sem gej,« je nekoliko v zadregi odgovoril na Avdićevo vprašanje, zakaj se je v Sloveniji počutil tako nesprejeto. Avdić ga je pomiril, da je to »v redu«. Pri tem smo gledalci skoraj pozabili pomisliti, da seveda je v redu – kaj pa naj bi bilo? Ko je David opisal nekaj svojih izkušenj iz Slovenije in Anglije, se je Avdić pošalil, da je to »povedal, kot da so ti v Angliji ploskali zaradi tega«. Nato mu je čestital za pogum in zaželel, naj uživa na odru ter ga objel, med dolgim objemom pa gledalcem zaupal, da »nič ne boli in tudi nalezljivo ni«. Na Popu sicer ravno v terminu pred oddajo Zvezde plešejo pripravljajo oddajo Fokus, v kateri se poglobljeno lotevajo različnih vprašanj. Pred nekaj tedni so obravnavali homofobijo, precej pretanjeno so razložili, kako je zažrta v vse pore družbe. Del te težave – in morda rešitve – je tudi Pop. Po eni strani so z Davidovo zgodbo odprli razpravo, po drugi pa je Avdić to izvedel tako pokroviteljsko, da si ga zlahka predstavljamo, kako se še danes zadovoljno treplja po ramenu za svojo dobroto in svobodomiselnost. Namesto da bi različne spolne usmerjenosti obravnavali kot nekaj običajnega, jih leta 2019 na televiziji znova gledamo kot neko eksotiko. Od televizije, ki se ima za progresivno, bi pričakovali kakšen korak dlje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.