Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Kultura

Muzeji in galerije so odvisni od umetnikov

Vít Havránek, kustos trienala sodobne umetnosti U3

Kustos Vít Havránek ob rekvizitu, ki ga je umetnica Iza Pavlina uporabila v svojem performansu ob odprtju trienala.

Kustos Vít Havránek ob rekvizitu, ki ga je umetnica Iza Pavlina uporabila v svojem performansu ob odprtju trienala.

Letošnji, 9. trienale sodobne umetnosti U3 je češki kustos Vít Havránek (1971) zasnoval na domišljenem konceptu o živi in mrtvi umetnosti, s svojo postavitvijo in izbiro razstavljenih del pa si prizadeva, da bi na širši javnosti dostopen in zanimiv način predstavil sodobno umetnost in njene dileme. Tak pristop je za Havráneka, umetnostnega zgodovinarja iz Prage in od leta 2002 direktorja organizacije za sodobno umetnost tranzit.cz, morda značilen, saj v svet umetnosti ni vstopil le z branjem študij, temveč s pogovori z umetniki o njihovem delu; tako je zasnoval svoj doktorat o vzhodnoevropskih avantgardnih gibanjih iz šestdesetih let. Havránek je pred nekaj leti kot kustos sodeloval pri Manifesti, eni izmed treh najpomembnejših evropskih razstav sodobne umetnosti, še posebej pa ga je veselilo snovanje razstave o vzhodnoazijski umetnosti, ki jo je predlani pripravil v Džakarti.

V minulih dveh desetletjih ste večkrat predavali v Sloveniji oziroma sodelovali s tukajšnjimi delavci s področja umetnosti. Toda tokrat ste jo prvič obiskali v vlogi kustosa najpomembnejše razstave sodobne umetnosti na Slovenskem. Zagotovo ste med pripravami dobili globlji uvid v najnovejšo slovensko umetnost. Kako ste jo »doživeli«? Je zanimiva in sveža ter v sozvočju z evropskimi in svetovnimi umetniškimi trendi? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.