Pia Nikolič

14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Kultura

Več kot en mestni kino

Na podlagi arhitekturnega natečaja si lahko obetamo nekaj dodatnih kinodvoran v samem mestnem središču, vse pa naj bi sodile h Kinodvoru

Minipleks bo oživil zdaj precej zapuščeni podhod Ajdovščina pod Slovensko cesto

Minipleks bo oživil zdaj precej zapuščeni podhod Ajdovščina pod Slovensko cesto
© Uroš Abram

Zgodba o kinematografu na ljubljanski Kolodvorski ulici 13 se je začela leta 1923, ko so tam zgradili mestni kino Ljubljanski dvor. Platno v poznosecesijski stavbi so prvič osvetlili s podobami avstrijskega zgodovinskega spektakla Mladi Medardo. Več kot deset let kasneje je prostor prevzelo železničarsko kulturno društvo Sloga in kino upravljalo do leta 1946, ko je nova oblast vse kinematografe podržavila. Ime Kino Sloga se je vseeno obdržalo do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je kino preimenoval v Kino Dvor. Leta 2002 se je Silvan Furlan, tedanji direktor Slovenske kinoteke, zavzel za prenovo in ponovno odprtje Kina Dvor. Kinematograf je bil namenjen prikazovanju sodobnega umetniškega filma vse do zaprtja šest let pozneje. Dva meseca po zaprtju je Mestna občina Ljubljana ustanovila Javni zavod Kinodvor, delovati pa je začel 1. oktobra 2008.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.