Damjana Kolar

 |  Kultura

Tedenski pregled kulturnih dogodkov

Priporočamo razstavo Eneja Gale z naslovom Na ramenih pritlikavcev, fotografsko razstava Tekma je bila odpovedana -Zadnje leto življenja Josipa Broza Tita, spletni pogovor med Brettom Scottom in Geertom Lovinkom, pogovor o izzivih mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone, ki ga pripravljata Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut.

Ponedeljek, 11. maj

MoneyLab #8, ki je bil prvotno načrtovan kot konferenca v Kinu Šiška, so zaradi pandemije preoblikovali v serijo prenosov v živo, ki bodo potekali vsak ponedeljek ob 17.00. Začetek 11. maja s pogovorom med Brettom Scottom in Geertom Lovinkom.

V Galeriji Kresija Ljubljana bo od 11. maja do 11. maja na ogled razstava Eneja Gala Na ramenih pritlikavcev. Razstavni prostor se bo prelevil v laboratorij, kjer je lutkovni performans osrednji dogodek, čeprav fizično nastopi kot obstranski, in tako poskrbi, da se že sam temelj razstave izogne centru pozornosti kakor pikri sinonim prakse zapostavljenih subjektov.

© Kaja Brezočnik

Torek, 12. maj

V Projektnem prostoru DUM Ljubljana bo od 12. maja do 12. junija na ogled razstava Vadima Fiškina z naslovom Temni časi. V središču razstave je čas, eno od vprašanj, h kateremu se umetnik v svojih delih redno vrača, saj kot fenomen eksplicitno ohranja dvojnost med fizičnim in metafizičnim, je predmet znanosti, fizikalen fenomen, in hkrati povsem neobvladljiva sila, ki nas ljudi kot končna bitja v vsem naddoloča. Kustos razstave: Vladimir Vidmar

Vadim Fiškin: Temni časi, 2020

Vadim Fiškin: Temni časi, 2020

V Muzeju novejše zgodvine Slovenije bo od 12. maja do 28. junija na ogled fotografska razstava Tekma je bila odpovedana -Zadnje leto življenja Josipa Broza Tita. Kaj se je dogajalo v zadnjih mesecih življenja predsednika? Kako je potekalo zdravljenje v ljubljanskem Kliničnem centru, in kako se njegovega bivanja spominjajo takratni uslužbenci? Razstavo sestavlja bogato fotografsko gradivo iz muzejske Fototeke ter gradivo drugih institucij, v sestavljanju zgodbe zadnjih dni med Ljubljano in Beogradom. Prikazala bo tudi (ne)znane drobce iz življenja zadnjega voditelja Jugoslavije, ki je čez dobrih deset let dokončno razpadla v mednacionalnih vojaških spopadih. Med drugim bo na ogled hranjeno gradivo iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije, kot je delovna uniforma medicinske sestre, ki ga je v času zdravljenja negovala, in znački, ki so jih nosili najbolj eminentni udeleženci pogrebne slovesnosti. Posebno mesto na razstavi je namenjeno predstavitvi in zgodbi posmrtne maske Josipa Broza – Tita.

Posebna izdaja časopisa Delo, Ljubljana, 5. maj 1980

Posebna izdaja časopisa Delo, Ljubljana, 5. maj 1980
© Miško Kranjec, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Četrtek, 14. maj

Na platformi mednarodnega festivala Operadagen Rotterdam bo ob 12.00 svetovna premiera dela Threnos (za grlo) skladatelja Jacoba Cooperja in dirigentke Karmine Šilec. Gre za video različico projekta, ki je bil v živo izveden in posnet v Minoritski cerkvi Maribor 9. marca. Threnos (za grlo), v izvedbi 16 solistov novoglasbenega gledališča Choregie, preigrava odnos med človekom in živaljo. Živali so kot marginaliziran subjekt izhodišče, metafora. V bistvu pa gre za človeka in za premislek o njem samem. 

Ob 14.00 bo potekal spletni pogovor Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone, ki ga pripravljata Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut ob 50-letnici Gledališča Glej. Sodelovali bodo: Urška Brodar (Slovensko mladinsko gledališče), Nevenka Koprivšek (Bunker Ljubljana), Mateja Lazar (Zavod Motovila) in Barbara Poček (Gledališče Glej). Moderatorka: Alma R. Selimović

V Bazi slovenskih filmov bodo od 20.00 do 24.oo v okviru retrospektive Mihe Vipotnika Obrazi analognega predvajali eksperimentalne in umetniške filme.

Na YouTube kanalu Kina Šiška, Facebook strani in Zoomu si ob 20.00 v okviru projekta Štream lahko ogledate koncert Jimmy Barka Experience.

V Galeriji P74 Ljubljana bo od 14. maja do 4. junija na ogled skupinska razstava Kamen, papir, škarje, na kateri se predstavljajo: Jože Barši, Tomaž Furlan, Dejan Habicht, Sanja Iveković, Laibach Kunst, Dalibor Martinis, Polonca Lovšin, OM produkcija, Tadej Pogačar, Uroš Potočnik, Small but dangers, Mladen Stilinović in Milena Usenik. Igra Kamen, papir, škarje izhaja iz Kitajske od koder se je razširila v Vzhodno Azijo in skozi čas razvila različne variante. Ponavadi se uporablja kot oblika poštene izbire med dvema osebama. Kljub temu, da gre za metodo naključne selekcije, se lahko k igri pristopa z določeno stopnjo spretnosti s prepoznavanjem nenaključnega vedenja. Tokrat je metafora za izbiro med sodelovanjem in individualnostjo, naključjem in zakonom, skupnostjo in osamo.

Small but dangers

Small but dangers

Petek, 16. maj

V Galeriji Monfort Portorož bo ob 10.00 potekalo vodstvo po razstavi Zore Stančič z naslovom Zunaj kroga. Inspiracija za multimedijsko prostorsko postavitev, ki jo je ustvarila za specifičen prostor nekdanjega skladišča soli, je Batičeva bronasta skulptura Lepa Vida na Bernardinu, o kateri je zapisala: ”Ta skupinski portret treh oseb se mi je od nekdaj zdel zelo poetičen, hkrati pa se mi zdi, da je skulptura nekako spregledana v kontekstu Batičevega dela, motiv Lepe Vide pa tako malokrat uprizorjen v slovenski likovni umetnosti. Prav ta motiv se mi zdi še vedno aktualen, ne samo kot osnovni motiv hrepenenja po boljšem življenju, lepoti, znanju, po nečem, kar včasih sploh ne znamo ubesediti, temveč tudi zaradi drugih socialnih in družbenih tem, ki jih ta zgodba odpira. Nekatere od teh so danes še posebno aktualne, na primer migracije iz različnih razlogov, pa strah pred drugimi in drugačnimi, strah zaradi negotove prihodnosti, pa medsebojni odnosi v družini itd.” V likovni materializaciji ideje Zora Stančič tudi tu izhaja iz lastnega primarnega klasičnega medija grafike; le-te je pred časom lastnoročno odtisnila na različne podlage (na tekstil, reciklirane materiale, idr). Toda njen raziskovalni duh ji je v procesu ustvarjanja projekta odpiral nove izzive in možnosti v tehnološki in tudi v vsebinski nadgradnji. Mojster računalniške animacije Andrej Kamnik je njene dvodimenzionalne odtise preobrazil v animacijo, torej v nov in sodoben vizualni medij premikajočih se podob, figur in zgodb. S to animacijo kot močnim komunikacijskim sredstvom z gledalcem je dosegla še en želeni cilj: izjemno veliko horizontalno projekcijo, ki v formatu lahko asociira tudi na neskončno morsko obzorje. 

Prostorska postavitev Zunaj kroga

Prostorska postavitev Zunaj kroga
© Jaka Jeraša

Sobota, 16. maj

Na TV Slovenija 1 bo ob 21.00 na ogled posebna oddaja Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luči!. Z evrovizijskim šovom se bo nizozemska TV, ki bi letos v Rotterdamu morala gostiti Pesem Evrovizije, skupaj s 40 javnimi radiotelevizijami, udeleženkami letošnje Evrovizije, poklonila vsem skladbam, ki bi se morale predstaviti na evrovizijskem odru. Med njimi bo tudi skladba Voda z Ano Soklič, zmagovalko izbora EMA 2020. Gre za netekmovalen šov v duhu povezovanja stare celine. Organizatorji napovedujejo številna presenečenja, nastope nekdanjih evrovizijskih zmagovalcev, skupno točko vseh letošnjih izvajalcev … Večer bodo povezovali Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit, ki bi morali voditi tudi izbor Pesem Evrovizije 2020. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.