|  Kultura

Je idealno mesto utopična ideja?

Nocoj premiera dokumentarnega film Amirja Muratovića Idealna mesta

Torviscosa

Torviscosa
© TV Slovenija

Na prvem programu TV Slovenija bo nocoj ob 20.55 premierno na ogled dokumentarni film Amirja Muratovića Idealna mesta. Film predstavlja naselbine, ki so skozi zgodovino nastajale ob slovenski meji z Italijo in bi jih lahko označili za idealna mesta. "Mesto je lahko lepo, če je geometrijsko lepo in uporabno po neki logiki," načelo teh naselbin pojasni režiser, scenarist in montažer novega dokumentarnega filma. Skozi mestne naselbine z idejo idealnih mest v filmu vodi njegov strokovni sodelavec, arhitekt Fedja Košir.

Kot so zapisali na spletnem portalu RTV Slovenija, je idealno mesto utopičen model, znan že v stari Grčiji v času Platona, ki naj bi združeval slogovno dovršen urbanizem ter družbene in gospodarske razmere v harmonično celoto. Danes temu pravimo trajnostni model sodobnega mesta. Mesta so nastala po enotnem načrtu, z geometrijsko premišljeno mrežo cest, sredi neskončnih polj. Prebivalcem so zagotavljala delo, stanovanje in razvedrilo. Želela so biti idilična mesta samozadostne in urejene družbe.

"Za arhitekte je bila zvezdna podoba Palmanove vselej model renesančnega idealnega mesta. Ko pa sem izvedel za Torviscoso, ki so jo pod fašizmom zgradili v manj kot letu dni, sem pomislil, da bi lahko na primeru sosedskih mest v Furlanski nižini pripovedovali zgodbe o urbanističnih idealih skozi čas," je povedal Muratović.

Idealno mesto je utopičen model, znan že v stari Grčiji v času Platona, ki naj bi združeval slogovno dovršen urbanizem ter družbene in gospodarske razmere v harmonično celoto.

V Furlanski nižini se v krogu 40 kilometrov kot mesta, ki tvorijo idejo idealnega mesta, nahajajo Oglej, Gradišče ob Soči, Palmanova, Torviscosa in Nova Gorica, ki so predstavljena v dokumentarcu.

Oglej je bil eno njavečjih mest rimskega cesarstva, a prebivalci so ga skušali skozi zgodovino spremeniti.

Oglej je bil eno njavečjih mest rimskega cesarstva, a prebivalci so ga skušali skozi zgodovino spremeniti.
© TV Slovenija

"Idealna mesta so prijazna za življenje, narejena so po meri človeka in imajo vse, kar posameznik rabi za kvalitetno življenje. Če na primer živiš v nekem megapolisu, imaš težave. Naseljenost je pregosta, tam ni zelenih površin, a idealna mesta vedno velika prav toliko, da so po meri meščanov. Ta mesta pa so bila skozi zgodovino idealna tudi zato, ker so imela močna, pravilna obzidja, kvaliteto življenja je torej prinašala tudi varnost ljudi pred potencialnim sovražnikom," pravi Muratović.

Muratović je tudi scenarist in montažer filma, direktor fotografije in snemalec je Bernard Perme, avtorica ilustracij Irena Romih, avtor in izvajalec glasbe pa Leonardo Calligaris.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.