Izak Košir

 |  Mladina 15  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Vera Vulva

Vera Vulva
© Tim Topić

Dragoslavia: Wonderland, Twitch TV

18/04 ob 20. uri

Dragoslavia je ime spletnega drag queen šova, ki ga večkrat na leto v živo prenašajo na portalu Twitch TV in združuje drag kraljice z vseh držav območja nekdanje Jugoslavije. Ideja zanj se je porodila kot odgovor na ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa, saj je drag skupnost nekdanjih jugoslovanskih republik zaradi zaprtja klubov iskala nove načine nastopanja. Organizatorke sporočajo, da prinašajo sporočilo sestrstva in enotnosti, tokratni šov pa bodo posvetile »čudežni deželi«, saj je tema nedeljskega dogodka, ki si ga boste lahko ogledali brezplačno na Twitch TV (twitch.tv/dragoslavia) Wonderland. Dragoslavia na spletne zaslone prihaja v času popularizacije RuPaulovega televizijskega šova Drag Race, ki se je iz nišne televizijske oddaje na programu VH-1 v pičlih nekaj letih transformiral v globalni fenomen na Netflixu. Tokratni spletni šov bo vodila Petra HD, sovoditeljica bo Vera Vulva, nastopajoče balkanske kraljice preobleke pa bodo Karmen Daš, Electra Von Lux, Dorian Mavrični, Jenna Dick, Ezotera, Lana Vee in Eclipsa Hardbroom.

Simon Kocjančič: Jo Jo, Ravnikar Gallery Space, Ljubljana

21/04—17/05

Simon Kocjančič je umetnik številnih likovnih področij – ustvarja v medijih grafike in risbe, ljub mu je tudi podzemni svet umetniških fanzinov. Zvest pa ostaja tudi slikarstvu in prav ta dela bo na ogled postavil tudi na tokratni razstavi. Razstavljen bo zgolj segment njegove obsežne slikarske produkcije (ustvarjene pretežno v tehnikah olja in akrila na platnu), ki je intenzivno nastajala v dolgem letu 2020 in s katero nadaljuje tudi letos. Gre za obdobje, ki ga je avtor opredelil kot polnega nasprotij in ki odraža nemalokrat nevzdržno, s politično in ekonomsko napetostjo nasičeno novo družbeno realnost. V letu, ko je splošna ustavitev javnega življenja ljudi zaprla v intimo lastnega doma, se Kocjančič kritično ozira v svet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.