Stanka Prodnik

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  TV

Ko Joc Pečečnik pove resnico o svojem podjetju, Uroš Slak pa sploh ne dojame

Joc iz Šmarce

Voditelj Uroš Slak in gost Joc Pečečnik v oddaji Ena na ena

Voditelj Uroš Slak in gost Joc Pečečnik v oddaji Ena na ena
© POP TV

Že na začetku tokratne oddaje Ena na ena na POP TV je gost podjetnik Joc Pečečnik nakazal, da bo – razbremenjen lastništva podjetja Interblock in s tem tudi prodajanja izjemnosti svoje zgodbe – začel govoriti odkrito. Da ne bo več pretiraval, se napihoval – ampak da bo povedal vse. In tudi je. Govoril je o tem, da ima dovolj življenja s hipotekami, da vse življenje tako živi, še več, da je bil do trenutka prodaje podjetja tako zadolžen, da je tudi zadnjo noč težko spal. Voditelj Uroš Slak seveda ni poslušal niti razumel, ko je Pečečnik govoril o tem, da ne gre za to, za koliko je prodal podjetje, ampak za to, da se je s tem razbremenil predvsem 200 milijonov evrov, s katerimi je bilo obremenjeno podjetje in prek osebnih jamstev tudi on sam. Ja, Pečečnik svojega podjetja ni prodal zato, ker bi želel unovčiti tega svojega otroka. Kot je povedal, se je Interblock v hudih težavah znašel po koroni, saj je (verjetno zaradi uzanc, ki v pogodbah določajo višjo silo) ostal brez najemnin za svoje igralne aparate, ko igralnice niso delale. Dve leti so v Interblocku težko dihali, ni dvoma, da je bilo zanje grozno; kot je razkril Pečečnik, pa so na koncu ostali z 200 milijoni evrov dolga, zaradi česar so dejansko morali podjetje prodati.

A pogovor je bil kljub vsemu (torej Slakovi nezainteresiranosti, da bi se poglobil v dejansko stanje Interblocka) zanimiv.

Res smo lahko spoznali Pečečnika – model garažnega slovenskega podjetnika, ki je elementarno pošten, ki res hoče dobro, ki je priden, ki se zna iti posel, je pa hkrati plitek, nerazgledan, grob, tak krampast, pozna svoj posel, a prebral je malo, ne razume družbe, čeprav misli, da jo. Vse, kar ga zanima, je on, njegov interes, njegov položaj, njegova družina, pa da dela vtis. In tako Pečečnik tudi mirno napove vojno vladi in Robertu Golobu, če bi si drznila kaj šariti po davkih, hkrati pa v malodane istem stavku pove, da upa, da mu bodo plačali medicinske maske, ki mu jih Janša ni, in da, evo, lahko od njega odkupijo Plečnikov stadion. Podjetnik? Verjetno je Pečečnik v mednarodnih vodah res podjetnik, ampak takole v naših očeh je pač en mešetar. Ker to smo videli tudi v Ena na ena: mešetarja, ki grozi premieru Golobu in vladi z vojno, da bo ropotal in delal scene, ki v isti sapi pove, naj mu vrnejo štiri milijone evrov, ki mu jih je izpulila Janševa vlada, državi pa ponuja v odkup Plečnikov stadion, seveda po nespodobni ceni – pri čemer je pač on tisti, ki je odgovoren za to nasedlo naložbo, ker je hotel projekt izpeljati mimo pravil.

No, vsaj en nasvet nam je dal. Ne najemajte jaht, imejte svojo. Je bolje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.