STA, DK

 |  Kultura

Hafnerjev memorial letos tudi v Cerknem, Kamniku, Kranju in Železnikih

Festival bo potekal od 15. do 23. julija

Repetitor

Repetitor
© Arhiv Mladine

Z delavnicami, razstavo in koncertom se bo danes, 15. julija v Škofji Loki začel tradicionalni, že 13. festival In Memoram prof. Peter Hafner. Festival, ki bo letos s posameznimi dogodki gostoval tudi v Cerknem, Kamniku, Kranju in Železnikih, bo do 23. julija ponudil vrsto koncertov, filmskih projekcij, pogovorov, delavnic in ostalih vsebin.

Kot so zapisali organizatorji, se tudi letošnji Hafnerjev memorial ne izneverja tradiciji in prinaša množico odličnih koncertov, med katerim so izvajalci in zasedbe Repetitor, Koala Voice, Haiku Garden, Širom, Ingver in gverilke, Iztok Koren ter Damir Avdić. Slednji bo nastopil že drevi ob 20.15 na Cankarjevem trgu v Škofji Loki. Pred tem bodo na trgu odprli tudi razstavo avtorskih plakatov Marka Breclja Četrti četrtki.

uSU0Z_5rg8o

_lE8ia84IvY

6M9ztWthGF8

Festival bo že dopoldan na Mestnem trgu odprla delavnica Grafiti in ulična umetnost, na kateri se bodo udeleženci spoznali s procesom izdelave šablone in načinom njene uporabe v likovnem procesu. Ukvarjali se bodo tudi s stilizacijo napisov, to je različnimi načini upodabljanja svojega imena ali vzdevka v stilu ulične umetnosti.

Prav tako se bo danes začela delavnica Snemaj.mp4, ki jo pripravljata društvo Jadran in Zavod O, k sodelovanju pa vabita vse ljubitelje gibljivih slik in ostale kreativne entuzaiste. Snemanje bo potekalo cel festivalski teden.

Letošnja 13. izvedba festivala bo ves teden skrbela za pestro glasbeno in obglasbeno dogajanje v Škofji Loki, posamezni dogodki pa se bodo odvili v štirih drugih mestih po Sloveniji. Festival obljublja vrsto dogodkov, med katerimi je večina brezplačnih. V soboto bodo tako denimo otroci izdelovali mobile, v ponedeljek se bo začel Jadranov filmski klub, v sredo in prihodnjo soboto bo potekala delavnica analogne fotografije.

V okviru festivala se bo odvil tudi sprehod po loški kasarni, ki je prizorišče različnih festivalskih dogodkov. Prostore nekdanje vojašnice danes naseljujejo številne javne institucije, nevladne organizacije, aktivni posamezniki in skupine pa tudi podjetja. Kot so opozarjajo organizatorji, je stihijsko zasedanje degradiranega območja s strani tako raznolikih entitet pomenilo veliko nepovezanost in vsebinsko razdrobljenost območja, ki kljub uporabi še vedno ostaja degradirano.

Festival v sodelovanju z različnimi društvi in tudi s podporo škofjeloške občine pripravlja Tine Hafner, ki je leta 2005 organiziral 1. Alter-Fest, pri čemer mu je na idejni ravni pomagal njegov oče Peter. 5. Alter-Fest je v letu smrti Petra Hafnerja, festivalska ekipa podnaslovila In Memoriam prof. Peter Hafner, kar velja za prvo edicijo Hafnerjevega memoriala.

Festival je še zdaj tako v imenu kot vsebini namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega polja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.