Matic Gorenc

 |  Kultura

Prihodnost izobraževanja

Zaključek druge poletne šole dizajna

ss

Druga mednarodna poletna šola Design+Science
© arhiv Mladine

V petek, 15. julija, se je zaključila že druga mednarodna poletna šola Design+Science. Tema tokratne poletne šole, ki dizajn prepleta z znanostjo in še čem, je bila sobivanje.

Skupaj so jo organizirali Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) iz Univerze v Ljubljani ter Kulturno izobraževalno društvo PiNA, v sodelovanju z Inštitutom za dizajn in komunikacijo na FH Johanneum z Univerze uporabnih znanosti v Gradcu in Oddelkom za oblikovanje vizualnih komunikacij na Umetniški akademiji v Splitu.

Petnajstega julija jo je v Cankarjevem domu otvorila ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko, ki je izpostavila pomembnost poletnih šol ter sodelovanja univerz in nevladnih organizacij. Prof. Boštjan Botas Kenda (ALUO) je na otvoritvi dejal, da "letos ne gre zgolj za potrjevanja lanskega uspeha. Prvi premik se je zgodil že, ko sta Univerza v Ljubljani in PiNA nadaljnjo pot poletne šole Design+Science začrtali s FH Joanneum in Univerzo v Splitu", lahko preberemo v sporočilu za javnost. Borut Jerman, predsednik društva PiNA, pa je poudaril pomen poletne šole, ki nadgrajuje znanje samo: "Potrebujemo jo, saj znanje preprosto ni dovolj. Vemo, kaj delamo sami sebi, svojim skupnostim, našemu planetu. Toda dokler tega ne bomo zares občutili, ne bo sprememb. Samo neomejena rast, dokler ne bo več ničesar in nikogar, ki bi rasel."

"Potrebujemo jo, saj znanje preprosto ni dovolj. Vemo, kaj delamo sami sebi, svojim skupnostim, našemu planetu. Toda dokler tega ne bomo zares občutili, ne bo sprememb. Samo neomejena rast, dokler ne bo več ničesar in nikogar, ki bi rasel."

Borut Jerman,
predsednik društva PiNA

23 udeležencev iz kar trinajstih, večinoma evropskih držav, je v petdnevnem programu doživelo zelo intenzivno in zgoščeno izobraževalno izkušnjo. Urnik je bil napolnjen s predavanji različnih strokovnjakov s področja dizajna in znanosti, pa tudi družbenih ved, arhitekture, literature in kulturologije. Nato pa so se razdelili v tri skupine, vsako izmed njih je vodil priznan mladi strokovnjak na področju dizajna: Emil Kozole in Nejc Prah iz ALUO ter Sigrid Bürstmayr iz Inštituta Johanneum. Vsaka skupina je pripravila svoj projekt na temo sobivanja in ga v petek popoldne predstavila.

"Vodenje delavnice na poletni šoli je izziv zaradi pestrosti, ki jo udeleženci različnih strok prinašajo v ekipo. V našem projektu smo se osredotočili na pravice živali ter razmišljali, kam bi se te lahko razvile v prihodnosti."

Nejc Prah,
grafični oblikovalec

"Vodenje delavnice na poletni šoli je izziv zaradi pestrosti, ki jo udeleženci različnih strok prinašajo v ekipo. V našem projektu smo se osredotočili na pravice živali ter razmišljali, kam bi se te lahko razvile v prihodnosti," je vtise iz skupinskega dela povzel Nejc Prah, grafični oblikovalec, Prešernov nagrajenec in oblikovalec grafične podobe 33. Grafičnega bienala.

Emil Kozole, soustanovitelj studia Ljudje, docent na ALUO in član kolektiva Freštreš, o svoji izkušnji pravi: "Pri mentorstvu na poletni šoli skušamo ustvariti okvir, kjer študente postavimo v nepoznane prostore, ne dobijo natančnih navodil, dobijo pa usmeritve. Naš skupinski projekt je raziskoval, kako bi se naša življenja spremenila, če bi vso naravo razglasili za nacionalni park."

"Pri mentorstvu na poletni šoli skušamo ustvariti okvir, kjer študente postavimo v nepoznane prostore, ne dobijo natančnih navodil, dobijo pa usmeritve. Naš skupinski projekt je raziskoval, kako bi se naša življenja spremenila, če bi vso naravo razglasili za nacionalni park."

Emil Kozole,
soustanovitelj studia Ljudje in član kolektiva Freštreš

Organizatorji so z drugo poletno šolo dizajna zadovoljni in verjamejo, da je to šele nadaljevanje začetka zgodbe, ki se bo dogajala mnoga leta. “Skrivnost uspeha poletne šole je predvsem v tem, da jo gradimo na odnosih, povezavah, sobivanju in soustvarjanju, ki prinese tudi drugačne rezultate – tiste, ki jih ta svet najbolj potrebuje, temelječe na empatiji, spoštovanju in medsebojni podpori,” dodaja Maja Dobrne, soorganizatorka poletne šole iz PiNE.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.