STA

 |  Kultura

Filmi za otroke v bolnišnicah

Spletna platforma v novem šolskem letu omogoča dostop do pisanega filmskega sveta otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah

© Kinodvor

Kinodvor je v okviru mednarodnega projekta z novim šolskim letom omogočil dostop do filmov otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah. Prek spletne platforme Film v bolnici ponuja izbor kakovostnih filmov različnih dolžin, zvrsti in žanrov za različne starostne skupine.

Posamične filme spremljajo tudi dodatne dejavnosti za otroke in gradiva za starše ter pedagoške delavce. Bolnišnične oddelke oziroma igralnice pa so opremili s Kinobalonovimi kovčki, polnimi različnih optičnih igrač, so sporočili iz ljubljanskega mestnega kina.

Do filmskih vsebin z brezplačno kodo in s podporo strokovnih delavcev iz bolnišničnih oddelkov Vrtca Vodmat in Osnovne šole Ledina že dostopajo otroci in mladi na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča ter v enoti za adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana.

Platforma prinaša popestritev bolnišničnega vsakdana ter ponuja sprostitev v dneh, ko se otroci in mladi zaradi zdravstvenih razlogov težje vključijo v proces šolanja. Njena vsebina nastaja v partnerstvu s slovenskimi filmskimi producenti in distributerji, med katerimi so Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Bela film, Demiurg, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, FIVIA-Vojnik in Karantanija Cinemas.

Slovenska različica mednarodne spletne platforme je prvi rezultat sodelovanja Kinodvora v mednarodnem projektu Film v bolnici, ki ga je finančno podprla Evropska unija. Projekt nadaljujejo. S partnerji iz petih evropskih držav, in sicer iz Belgije, Hrvaške, Italije, Španije in Švedske, so namreč uspešno kandidirali na zadnjem razpisu EU za razvoj občinstev in filmske vzgoje ter zanj prejeli finančna sredstva.

V naslednjih dveh letih bodo projekt vsebinsko nadgradili in razširili, Kinodvor pa ostaja njegov nacionalni koordinator.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.