STA

 |  Kultura

Sadovi jeze

Sedma edicija festivala Indigo bo potekala od danes do 7. oktobra

Kode9

Kode9
© Arhiv festivala Indigo

V Ljubljani se danes začenja sedma edicija festivala Indigo, ki tokrat nosi naslov Sadovi jeze. Štiridnevni program festivala bo že drugič v celoti potekal v Cukrarni. Sodelovala bodo domača in mednarodna imena iz sveta umetnosti, oblikovanja, glasbe, založništva, kulture in filozofije.

Kot je ob letošnjem festivalu zapisal filozof Mladen Dolar, je po desetletjih neoliberalizma, ki sta jih nazadnje kronali še dve leti korone, videti in vsakodnevno občutiti, da se je nakopičila ogromna količina afektivnega presežka. Ta se kaže v dveh nasprotnih reakcijah: v presežku utrujenosti, izčrpanosti in depresije ter v presežku gneva, srda, besa.

Steinbeckov roman Sadovi jeze (1939), od koder je vzeto geslo letošnjega festivala, je kljub časovni distanci v mnogih pogledih tak, kot bi bil napisan naravnost za današnji čas. Zgodba družine, ki se mora zaradi ekološke katastrofe, bančnih dolgov in izsiljevanja velikih korporacij iz osrednje Amerike seliti proti zahodu, je po meri sedanjih tegob in katastrof, ki se še napovedujejo. To je zgodba o množičnih migracijah in obubožanju, a tudi zgodba o solidarnosti in moči skupnosti, je zapisal Dolar.

Danes bo v kleti Cukrarne ves dan na ogled video instalacija Physis, posvečena Friedrichu Nietzscheju, ki je nastala v produkciji Društva ustvarjalcev in raziskovalcev scenskih umetnosti Via Negativa. V avli pa se bo odvila akustična raziskava tridimenzionalnega zvoka (ex)tenzija: za dva tolkalca z 48 solenoidnimi motorji švicarskega dvojca Reconvert.

Drugi dan festivala bo med drugim prinesel pogovor Renate Zamida in Karoline Babič, ki bosta načeli temo priložnosti in omejitev participativnega upravljanja v javnih (kulturnih) institucijah. Nizozemski oblikovalec Ruben Pater bo razkril, kako sta prepletena oblikovanje in kapitalizem. O aktualnem dogajanju v Ukrajini bosta načela pogovor Slavoj Žižek in Ervin Hladnik Milharčič. Dan bo s psihedeličnim potovanjem sklenila italijanska skladateljica Catherina Barbieri.

Tretji dan festivala bo med drugim Teja Ideja, ki je v preteklosti soustvarjala podobe in izdelke za manjša in velika slovenska podjetja ter blagovne znamke, potem pa na trg lansirala tudi svoje izdelke, svojo zgodbo povedala v predavanju z naslovom Kako se prodati (in zakaj)? Predstavil se bo Studio Fidele - majhna tiskarna in risografski atelje iz Pariza, svoje delo bo predstavil oblikovalec, glasbenik, ustanovitelj in umetniški vodja založbe PAN (Berlin) Bill Kouligas.

Filozofa Mladen Dolar in Robert Pfaller bosta razpredala o vprašanju, kakšno kolektivnost si lahko zamislimo, da bi prestregli sadove jeze in da bi ti obrodili v drugačni družbi. V kleti bo potekal sejem knjige umetnika domačih in tujih neodvisnih in mikro-založnikov Caffein Hours, večerni program pa bo ponovno zvočno obarvan, med drugim bo katalonska skladateljica, vokalistka in pianistka Marina Herlop predstavila svoj album z naslovom Pripyat.

TAFekxeTAwE

Tudi zadnji dan bo v kleti Cukrarne potekal sejem Caffein Hours. Napovedano je predavanje enega vodilnih nemških umetnikov Olafa Nicolaija. Sledil bo pogovor škotskega ustvarjalca elektronske glasbe, didžeja in ustanovitelja založbe Hyperdub Stevea Goodmana, znanega kot Kode9, z glasbenim novinarjem Jašo Bužinelom. Pogovorni del festivala bodo sklenili Saša Mächtig, kustosinja Maja Vardjan in arhitekt Timotej Jevšenak. Sedma edicija Indiga se bo poslovila z glasbenim vložkom Aya feat. Sweatmother, ki ji bo sledil DJ set ustvarjalca Kode9.

AErSGOd85Ng

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.