Stanka Prodnik

 |  Mladina 43  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Prisvojitelji

Je res slovenska zgodovina nekaj, kar si lahko starejši gospodje napišejo po svoje?

Voditelj Uroš Slak, ministrica za kulturo Asta Vrečko in predsednik VSO Lojze Peterle

Voditelj Uroš Slak, ministrica za kulturo Asta Vrečko in predsednik VSO Lojze Peterle
© POP TV

Ko smo v sredo zvečer zagledali napoved oddaje 24ur zvečer, v katero prihaja Lojze Peterle pojasnit, kakšna krivica se mu je zgodila, ker si ne bo njih deset, ki si že 30 let lastijo zasluge za osamosvojitev, moglo zgraditi muzeja z javnimi sredstvi, nam je postalo kar pošteno slabo. Vedeli smo, kaj nas čaka: Lojze Peterle bo govoril, kako nova vlada in še zlasti ministrica za kulturo Asta Vrečko (ki seveda prihaja iz POP TV in Urošu Slaku mrzke Levice) rušita tekovine revolucije, kako ne spoštujeta bisera slovenske zgodovine, Osamosvojitve, kako poskušata iz ideoloških razlogov uničiti muzej državnosti … Tako je Uroš Slak zadevo tudi zastavil. Tako se je pripravil tudi Lojze Peterle. Asta Vrečko bi morala biti v studiu prikazana kot tista, ki se gre politične pogrome. A se to ni zgodilo. Pa ne zato, ker bi Asta Vrečko zlahka opravila z njima. Ne. Ampak zato, ker je Asta Vrečko umetnostna zgodovinarka. Iz umetnostne zgodovine je tudi doktorirala. Njeni področji raziskovanja sta slovenska in jugoslovanska umetnost v 20. stoletju. Asta Vrečko je tudi kustosinja. Lojze Peterle in Uroš Slak sta tokrat močno podcenila svojo sogovornico. A tudi Asta Vrečko je točno vedela, kam je prišla. Saj vendar ve, kaj se dogaja prvaku Levice in drugim članom te stranke na tistem stolu v studiu POP TV.

Že dolgo ni Lojzeta Peterleta kdo tako preprosto stisnil v kot – in že dolgo ni kdo tako spretno vzel besede in kar oddaje Urošu Slaku. Pač, Slovenija ima tri muzeje, ki se ukvarjajo z novejšo slovensko zgodovino, vsi imajo arhiv osamosvojitve, vključno z artefakti in pričevanji – in tam dejansko delajo zgodovinarji, je razložila nam, ki smo sedeli za ekranom. Muzej osamosvojitve, kot si ga je zamislila Janševa vlada, pa je ideološki projekt, muzej v smislu poveličevanja lastnega koščka zgodovine. Peterletu je bilo kar nerodno, ker je bilo tako res. Lahko bi mu tudi povedala, da gre za muzej, kakršne so gradile socialistične klike po komunističnem vzhodu za poveličevanje partije. Ampak je ostala vljudna in se tudi o nestrokovnem direktorju ni izrekla. Je pa zelo jasno povedala, da ni res, da se muzej že gradi (obnavlja), kar je ponavljal Peterle. Ne, v stavbi na Roški že ves čas delajo po načrtih, da bo tam državni arhiv. Ja, vse skupaj je farsa, blef, projekt za samopromocijo teh nekaj možakarjev, ki si pripisujejo vse zasluge za osamosvojitev.

Osamosvojitev je res izjemen trenutek v zgodovini te države, a potrebuje celostno in objektivno ovrednotenje. In naj za zanamce to naredijo pravi zgodovinarji, ne pa ljudje, ki ne zmorejo niti elementarne skromnosti – niti tega, da bi hvalo za svoja dejanja prepustili drugim. Lojze Peterle je kot premier odigral pomembno zgodovinsko vlogo v tistem času. A zdaj se sploh ne zaveda, da se ne bori za zgodovino, ampak za tiste, ki so z njim po osamosvojitvi najgrše delali. Kdo ga je vrgel s premierskega položaja? Kdo je organiziral shode proti njemu in žvižganje na skupnih shodih v času pomladnih strank? Saj se nam kar smili, ker je spet zlorabljen in hodi namesto Janše k Slaku ter brani njegove ideološke norosti. Ne, vzamemo nazaj. Nič se nam ne smili. Vse mu je vedno poplačano. Zato to tudi počne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.